EUSlovenija

Evropsko javno tožilstvo poziva slovensko vlado k nadaljevanju postopka glede predlogom evropskih tožilcev

Glavna evropska tožilka Laura Kövesi je danes v pismu pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič izrazila zaskrbljenost zaradi zastojev pri predlaganju kandidatov za evropske tožilce iz Slovenije. Ob tem je slovensko vlado pozvala, naj nadaljuje postopek, so sporočili z evropskega tožilstva (EPPO).

 

“Postopek za izbor dveh evropskih delegiranih tožilcev za Slovenijo se je končal v začetku decembra 2020, ampak skoraj pet mesecev kasneje EPPO še ni prejel nominacije,” je opozorila Kövesijeva v pismu.

Pri tem je spomnila, da bo tožilstvo začelo delovati 1. junija in da je treba pred tem kandidate še imenovati ter jih usposobiti za delo. Zato je Kövesijeva pozvala vlado, naj imenuje svoje kandidate.

Pred tem se je glavna evropska tožilka sestala s predsednico Državnotožilskega sveta Tamaro Gregorčič in generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo.

Novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU. Delovati naj bi glede na prvotne načrte začel že novembra lani, a so ta datum že večkrat prestavili, v prvi vrsti zaradi zamud pri imenovanju delegiranih tožilcev iz 22 sodelujočih držav.

Tožilce na položaj imenuje kolegij evropskega tožilstva, ki ga poleg Kövesijeve sestavlja še 22 tožilcev, po eden iz vsake države. Iz Slovenije v kolegiju sedi Jaka Brezigar.

Slovenija kandidatov za delegirane tožilce še ni predlagala. Vlada se namreč še ni seznanila s predlogom ministrstva za pravosodje, ki je za kandidata predlagalo specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler. Zaradi tega je bila deležna ostrih kritik iz vrst opozicije, a kot je marca dejal premier Janez Janša bo vlada pred seznanitvijo preverila postopek izbire, kot ga določa zakon, češ da je nenavaden, saj vlada nima nikakršne pravice odločanja. Kot možnost je omenil celo spremembe zakona.

Source
STA
Back to top button