Evropska poslanka iz Nemčije: Najverjetnejši bi lahko bil postopek proti Sloveniji zaradi STA

Podpredsednica Evropskega parlamenta, nekdanja nemška pravosodna ministrica Katarina Barley je v pogovoru za današnji avstrijski Die Presse dejala, da Bruslju manjka političnega poguma glede napadov na medije tako v Sloveniji kot na Poljskem in Madžarskem. Ob tem je menila, da bi lahko bil najverjetnejši postopek proti Sloveniji zaradi STA.

Kot je dejala Barleyjeva, je “najverjetneje, da bi lahko bil uspešen postopek za ugotavljanje kršitev glede prekinitve financiranja državni tiskovni agenciji”.

Kot je še dejala v pogovoru za avstrijski konservativni dnevnik Die Presse, je EU sicer le delno oborožena za to, da bi preprečila ukinitev neodvisnih medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji.

Obstaja sicer mehanizem, ki plačilo sredstev EU povezuje s spoštovanjem pravne države. “Ne vemo še, ali je mogoče poseči po tem mehanizmu tudi, ko gre za svobodo medijev,” je še dejala Barleyjeva.

“Moje stališče je, da je za učinkovit nadzor nad proračunom EU potreben tudi neodvisen tisk. Potrebujemo medije, ki razkrivajo nepravilnosti. Sodišče EU mora odločiti, ali se bo to zgodilo,” je še dejala socialdemokratska evropska poslanka Barley.

Nekdanja nemška pravosodna ministrica je še menila, da je obramba pravne države in svobodnih medijev obveza njene nekdanje ministrske kolegice, sedanje predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen. In z dosedanjo strategijo predsednice Evropske komisije Barleyjeva ni zadovoljna.

“Odvisno je predvsem od komisije. Je varuh pogodb. Zagotoviti mora spoštovanje pogodb. In za to stori veliko premalo,” je dejala evropska poslanka. Ob tem je dodala, da Evropska komisija ni nepolitična, v njej imajo večino konservativci, kar je po njeni oceni privedlo do napačnega ravnanja glede vlad v Varšavi, Budimpešti in Ljubljani.

Podpredsednica Evropskega parlamenta je sicer za Die Presse izrazila pesimizem, da bi lahko Janšo in njegove podpornike zaradi sovražnih napadov na posamezne novinarje prek družbenih omrežij sankcionirali.

Evropski parlament bo danes popoldne na plenarnem zasedanju razpravljal o svobodi medijev v Sloveniji. Sprva načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so na pobudo evropskih socialdemokratov konec minulega tedna razširili tudi na Slovenijo.

Source
STA
Back to top button