EUSlovenijaGospodarstvo

Evropska komisija začela posvetovanje o ukrepih za okoljsko primerno zasnovo mobilnih telefonov

Evropska komisija je ta teden začela javno posvetovanje o možnih ukrepih za okoljsko primerno zasnovo mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Cilj je oceniti ustreznost novih ukrepov za to, da bodo ti izdelki postali energetsko učinkovitejši in bolj trajnostni ter da jih bo lažje popraviti. Posvetovanje je odprto do 23. avgusta.

Pobuda je bila načrtovana v okviru akcijskega načrta za krožno gospodarstvo za leto 2020 in je v skladu s cilji evropskega zelenega dogovora o učinkoviti rabi virov, so sporočili iz Evropske komisije.

V akcijskem načrtu so bile napovedane pobude, ki zajemajo celotno življenjsko dobo izdelkov, njihov namen pa je zagotoviti, da se uporabljeni viri čim dlje ohranijo v gospodarstvu EU.

Ena od teh pobud so regulativni ukrepi za mobilne telefone in tablične računalnike v okviru direktive o okoljsko primerni zasnovi, tako da so naprave zasnovane tako, da so energijsko učinkovite in trajne ter jih je mogoče popraviti, nadgraditi, vzdrževati, ponovno uporabiti in reciklirati, je zapisano v predstavitvi posvetovanja.

S posvetovanjem želi komisija zbrati povratne informacije vseh deležnikov o morebitnih novih ukrepih ter informacije o navadah, željah in izbiri uporabnikov teh naprav v zvezi z nakupom, uporabo, popravilom in odstranjevanjem mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov.

“Rezultati tega posvetovanja bodo dragocen prispevek k oceni učinka komisije,” so zapisali.

V javnem posvetovanju je mogoče sodelovati do 23. avgusta prek spletnega vprašalnika.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button