Evropska komisija o financiranju STA: Pod določenimi pogoji se lahko nadomestilo tiskovni agenciji dodeli brez predhodne odobritve

Na splošno evropska pravila o državnih pomočeh članicam EU omogočajo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za službo v splošnem gospodarskem interesu, je danes v Bruslju povedala govorka Evropske komisije za področje konkurence Arianna Podesta. Pod določenimi pogoji je lahko nadomestilo dodeljeno tudi brez predhodne odobritve komisije.

 

“Če so izpolnjeni določeni pogoji, vključno s pogojem, da znesek ne presega določenega praga, je lahko nadomestilo dodeljeno brez predhodne notifikacije in odobritve komisije, torej lahko je izvedeno neposredno,” je povedala govorka.

Govorka je tudi dejala, da je Evropska komisija v stiku s slovenskimi oblastmi glede vprašanja financiranja STA. Bolj konkretnih podrobnosti v povezavi z vprašanjem financiranja STA z vidika evropskih pravil o konkurenci za zdaj ni bilo mogoče pridobiti.

Govorec za področje pravosodja Christian Wigand pa je ob tem ponovil stališče komisije, da bi moralo biti medijem omogočeno, da delajo svobodno in neodvisno povsod v EU, saj je to bistvo medijskega pluralizma.

Ponovil je tudi, kar je pred tedni poudarila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, da igrajo javni mediji posebno vlogo v EU, zato komisija poziva vse članice unije, naj se vzdržijo poskusov pritiskov nanje.

Odločitev o financiranju STA je treba po njegovih besedah pregledati na nacionalni ravni, v komisiji pa bodo še naprej podrobno spremljali položaj.

Source
STA
Back to top button