Slovenija

Evropska komisarka Johansson končuje dvodnevni obisk v Sloveniji

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson danes končuje dvodnevni obisk v Sloveniji o slovenskem predsedovanju Svetu EU. Komisarka se bo najprej srečala s člani odborov državnega zbora za evropske zadeve ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, nato pa še z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem.

Komisarka za notranje zadeve se je v četrtek sestala z notranjim ministrom Alešem Hojsom, s katerim sta pregledala prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta in si obljubila vzajemno pomoč. Izpostavila sta predvsem novo schengensko strategijo, pakt o migracijah in azilu ter položaj na Zahodnem Balkanu.

Johanssonova je ocenila, da ima slovensko predsedovanje dobre možnosti, da bo uspešno, še posebej, če se bo pandemija covida-19 končala. “Upam, da bo v času vašega predsedovanja prišlo do okrevanja Evrope, tako na gospodarskem kot družbenem področju,” je menila komisarka.

Evropska komisarka za notranje zadeve in slovenski notranji minister sta spregovorila tudi o stanju svobode medijev v Sloveniji in o financiranju STA.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju povedala komisarka, sta pluralizem in svoboda medijev temeljni kamen demokracije. “In to igra pomembno vlogo v letnem poročilu o vladavini prava, ki ga komisija predstavlja. To težavo sem izpostavila,” je dejala.

Po koncu obiska v Sloveniji bo evropska komisarka danes odpotovala na Hrvaško, kjer jo bo sprejel hrvaški premier Andrej Plenković.

Source
STA
Back to top button