EU VOLITVE: S prvim tednom kampanje v nagovarjanje volivcev na terenu (tema)

Za kandidati za bodoče evropske poslance je prvi teden volilne kampanje. Vanjo so po večini stopili z nagovarjanjem volivcev na terenu in predstavitvami svojih programov, izogniti pa se niso mogli niti prvim besednim obračunom. DVK je zeleno luč prižgala 11 kandidatnim listam in z žrebom določila vrstni red list na volilnih lističih.

Minuli četrtek je mesec pred evropskimi volitvami stekla uradna volilna kampanja, ki se bo zaključila v petek, 7. junija, opolnoči, ko bo začel veljati volilni molk in bo nagovarjanje volivcev prepovedano.

Dan po začetku volilne kampanje se je iztekel tudi rok za vložitev kandidatnih list in torej vstop v tekmo za mesta na evropskem političnem parketu. Državna volilna komisija (DVK) je po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdila 11 kandidatnih list, ki se bodo po opravljenem žrebu na volilnem lističu zvrstile v naslednjem vrstnem redu: Gibanje Svoboda, Slovenska demokratska stranka (SDS), Vesna – zelena stranka, Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država (DD), Slovenska ljudska stranka (SLS), Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi), Levica, Zeleni Slovenije (Zeleni), Socialni demokrati (SD), Državljansko gibanje Resni.ca in Nič od tega.

Medtem pa je DVK zaradi nezadostnega števila zbranih podpisov podpore zavrnila listo Piratske stranke.

Pirati se na odločitev DVK ne bodo pritožili, so pa v zvezi z zbiranjem podpisov podpore za nastop na volitvah na upravno sodišče vložili tožbo zoper ministrstvo za javno upravo in DVK, saj menijo, da država ni zagotovila pravilnega delovanja upravnih enot v času zbiranja podpisov podpore. Ob tem pa so na ustavno sodišče naslovili pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v DZ, ki ureja zbiranje podpisov podpore zunajparlamentarnih strank za nastop na volitvah, tudi evropskih.

Kandidati stavijo na delo na terenu

Kandidati 11 list, ki se bodo torej 9. junija potegovali za poslanske sedeže v Evropskem parlamentu, imajo še tri tedne časa za nagovarjanje volivcev. Po prvem tednu kampanje je že jasno, da mnogi od njih stavijo na osebni stik z volivci in delo na terenu.

V SDS, ki so v kampanjo stopili pod geslom Preudarno za Slovenijo v Evropi, so tako volivce med drugim nagovarjajo s stojnicami po vsej Sloveniji, na katerih ponujajo limonado, čaj ali kavo ob klepetu s kandidati stranke. Za potujočo kavarno so se odločili tudi v NSi, kjer nameravajo tudi v tokratni volilni kampanji Slovenijo prepotovati z avtobusom, tokrat s sloganom EU Poženi.

SD je medtem svojo kampanjo, v kateri nastopajo s sloganom Močna Evropa, močna Slovenija, začela v Mariboru. “Samo močna Evropa in z njo močna Slovenija je lahko solidarna, zelena, inovativna in varna,” menijo v stranki. Varnost poudarjajo tudi v Levici in s tem geslom na zeleni podlagi stopajo v volilno tekmo. Ob tem poudarjajo, da varnost presega zgolj okvir migracij, ki jih izpostavljajo politični tekmeci na desnici, ter zaobjema tako podnebno kot socialno varnost, pa tudi nevtralno EU kot glasnico miru.

V Gibanju Svoboda bodo program predstavili prihodnji teden, na spletni strani pa do volitev odštevajo pod geslom Združeni v raznolikosti, skupaj močnejši: Vaš glas, vaša Evropa!

Prvi politični obračuni med drugim o timskem duhu in zelenih politikah

Sicer pa tudi nekatere druge liste v teh dneh predstavljajo svoje programe in poudarke za delo v EU, za kandidati so prva soočenja, priča pa smo bili tudi že prvim političnim obračunom.

Pikre pripombe so tako iz Gibanja Svoboda letele na kandidate na listi Zelenih Slovenije, ki se je je v javnosti oprijel tudi vzdevek “liste odpisanih”. Prvo mesto na slednji je namreč zasedel do nedavnega še evropski poslanec iz vrst Svobode Klemen Grošelj, na listi pa bosta tudi sprva pretendent za nosilca liste Svobode, direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo in nekdanja poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek.

Na listi Svobode so prednost dobili tisti, ki so “podvrženi ekipnemu duhu” in ne pogoju “ali sem prvi na listi ali me ni”, je ob začetku kampanje listo Zelenih pospremil podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon.

Medtem pa se med Zelenimi in Vesno odvija boj, katera od strank v Sloveniji dejansko zastopa zeleno politiko. Če govorimo o zavezniku evropskih Zelenih v Sloveniji, je to brez dvoma stranka Vesna, je ob obisku Ljubljane ob začetku kampanje poudaril vodilni kandidat evropskih Zelenih Bas Eickhout. Za Zelene Slovenije pa je izrazil presenečenje, da sploh veljajo za tekmece Vesne, ker da pri njih ne prepoznava zelene politike.

Pestro je tudi na desnem političnem polu, kjer je ta teden med drugim odmevala izražena podpora soustanovitelja NSi Lojzeta Peterleta predsedniku in kandidatu SLS za evropskega poslanca Marku Balažicu. “Ne gre za osebno, ampak politično zadevo,” je ob tem svojo odločitev na Facebooku pojasnil Peterle. Spomnil je, da se je trudil za skupni nastop NSi in SLS na evropskih volitvah in bil pripravljen tudi kandidirati na skupni listi. Tako meni, da lahko za ‘skupaj’ dela samo tako, da podpre krščanske demokrate na obeh listah. Kot je napovedal, bo v prihodnjih tednih v Šentjerneju podprl tudi kandidatko NSi Vido Čadonič Špelič. Prvak SLS Marko Balažic je za podporo hvaležen, prvak NSi Matej Tonin zadeve dodatno ni želel komentirati, je pa njihova evropska poslanka Ljudmila Novak zagotovila, da vezi niso pretrgane.

Predsednik SDS Janez Janša pa je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da ko NSi zapustijo njeni ustanovitelji, to pomeni “konec krščanske demokracije kot ekskluzivne politične značke”. Puščice kritike pa so iz SDS v NSi uperili tudi ob udeležbi predstavnikov NSi na slovesnosti Mestne občine Ljubljana 9. maja ob prazniku Ljubljane. “Glas za NSi je glas za tranzicijsko levico,” je ob tem zapisal Janša. “Očitno NSi kaže dobro, da je takšna živčnost …,” pa so mu odgovorili v NSi.

S pozivi k oddaji glasu v kampanjo tudi civilna družba

V kampanjo pa s pozivi k čim višji volilni udeležbi stopa tudi civilna družba.

V Iniciativi Glas ljudstva se s terensko kampanjo zavzemajo za informirano volilno udeležbo, pripravili bodo tudi javno predvolilno soočenje kandidatnih list. Po njihovem mnenju je trenutno Evropa na razpotju, volitve pa bodo ključne za njeno prihodnost.

V inštitutu Danes je nov dan pa so pripravili aplikacijo Izvoli.eu, s katero lahko volivci preverijo, katera stranka je najbližje njihovim političnim stališčem.

Back to top button