Erjavec: vložili smo predlog konstruktivne nezaupnice z 42 podpisi

Skupina 42 poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ) je danes v DZ vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, je slednji sporočil na novinarski konferenci. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.

Kot je po vložitvi predloga konstruktivne nezaupnice poudaril Erjavec, je treba preprečiti kršenje temeljnih pravnih načel, kot so vpletanje v pravosodje, preprečevanje svobode medijev, posege v policijo in državno tožilstvo. Ocenil je tudi, da je bila vlada neuspešna v boju z epidemijo covida-19.

Prav tako je po njegovih besedah mednarodni položaj Slovenije povsem drugačen kot v preteklih 30 letih. “Naši partnerji so države, ki imajo težave z vladavino prava, oddaljili smo se od jedrne Evrope. Ne izvaja se ne proameriška in ne proruska politika,” je dejal.

Če jim bo uspelo sestaviti vlado, to ne bo vlada Karla Erjavca, ampak vlada ljudi, ki želijo, da se Slovenija vrne na pravo pot, je še napovedal predsednik DeSUS.

Erjavec je sicer napovedal vložitev predlog konstruktivne nezaupnice s 43 podpisi, a svojega podpisa pod predlog ni prispeval poslanec DeSUS Branko Simonovič.

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj 48 ur, razen če državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev ne sklene drugače ali če je država v vojnem ali izrednem stanju.

Tajno glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnici naj bi tako potekalo na izredni seji DZ v prihodnjem tednu. Nov predsednik vlade je sicer izvoljen z absolutno večino, torej najmanj 46 glasovi vseh poslancev.

Source
STA
Back to top button