Erjavec bo sporočil, ali umika soglasje h kandidaturi za predsednika vlade

Odločitev naj bi bila znana še pred zasedanjem kolegija DZ

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec naj bi še pred sejo kolegija predsednika DZ-ja in po pogovoru z vodji Koalicije ustavnega loka sporočil, ali umika soglasje k predlogu, da prek konstruktivne nezaupnice postane mandatar za sestavo nove vlade.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec o umiku soglasja h kandidaturi za predsednika vlade razmišlja, ker se zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije nekateri poslanci ne bi mogli udeležiti seje DZ-ja, na kateri bi odločali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Poslovnik DZ-ja namreč ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. Erjavec je v ponedeljek dejal, da bo tako 46 glasov za uspeh nezaupnice zelo težko doseči. V samoizolaciji sta namreč tako z novim koronavirusom okuženi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han kot vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša.Odločitev KUL-a glede morebitnega umika Erjavčevega soglasja h kandidaturi za predsednika vlade je pričakovati pred kolegijem predsednika DZ-ja. Če se Erjavec ne bo odločil do seje kolegija, ki je sklicana za pol deseto uro, bo ta po včerajšnjih zagotovilih izredno sejo, namenjeno nezaupnici, sklical za sredo. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič namreč meni, da prestavitve seje v zaradi covida ravno tako negotovo prihodnost nimajo ravno veliko smisla.

V primeru umika bo postopek končan

Po poslovniku DZ-ja in ustavi mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst strank LMŠ, SD, Levica, SAB in trije iz DeSUS-a so predlog vložili v petek, kar pomeni, da je skrajni rok za sejo ta petek. DZ sicer lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni.

Po Erjavčevem mnenju bi bilo prav, da postopek o nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci. Predsednik DZ-ja Zorčič pa je poudaril, da bo postopek nezaupnice v primeru umika Erjavčevega soglasja h kandidaturi končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev. “Če bo prišlo do umika mojega soglasja, to ne pomeni, da ne bo razprave o konstruktivni nezaupnici v tistem trenutku, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za normalno delo DZ-ja,” je ob tem dejal Erjavec

Erjavec je sicer imel pri zbiranju podpisov težave zlasti s svojo poslansko skupino. Poslanec Branko Simonovič se pod predlog nezaupnice nazadnje ni podpisal. Danes pa je pričakovati tudi odločitev sveta DeSUS o predlogu izvršnega odbora, da se stranka pridruži KUL.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button