Epidemija še vedno v polnem razmahu, pouk na Obali in v Zasavju spet na daljavo

Epidemija je v Sloveniji še vedno v polnem razmahu, nekoliko so se razmere izboljšale le v bolnišnicah, saj zdravljenje potrebuje manj bolnikov. So pa slabši podatki v črno fazo sproščanja ukrepov ponovno pahnili obalno-kraško in zasavsko regijo, zaradi česar bo pouk za prvo triado osnovnih šol tam prihodnji teden ponovno potekal na daljavo.

V sredo so v Sloveniji ob opravljenih 13.597 testih potrdili 1516 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1106 bolnikov, od tega 171 na intenzivni negi. Umrlo je 23 covidnih bolnikov.

Kot je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco, je bilo v sredo opravljenih 4958 PCR testov, s katerimi je bilo potrjenih 1144 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil 23,1-odstoten.

Število opravljenih hitrih testov je v sredo znašalo 8639. Pozitivnih je bilo 4,3 odstotka. Z njimi so, kot je vlada objavila na Twitterju, zaznali 372 novih okužb.

Kot je povedala Bratušova, je v bolnišnicah 38 manj covidnih bolnikov kot v torek, na intenzivni negi pa se je zdravil en bolnik manj. Na novo je bilo v sredo v bolnišnice sprejetih 76 oseb, iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih 91 oseb.

Doslej je bilo sicer po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji potrjenih 163.235 okužb z novim koronavirusom, 73.859 pri moških in 84.278 pri ženskah. Število aktivnih primerov je ocenjeno na 17.572. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji doslej umrlo 3448 bolnikov s covidom-19.

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so po trenutni epidemiološki sliki v črni fazi goriška, obalno-kraška, jugovzhodna, posavska in zasavska regija.

V obalno-kraški in zasavski regiji zato ukinjajo pretekli teden sproščene izjeme, vezane na ponudbo in prodajo blaga in storitev, obratovanje žičniških naprav in ponujanje kulturnih storitev. Prav tako se v omenjenih dveh regijah s ponedeljkom vračajo na pouk na daljavo, vrtci bodo zagotavljali le nujno varstvo.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na novinarski konferenci pojasnila, da bodo pouk v prvih treh razredih osnovnih šol v rdečih regijah prihodnji teden začeli v torek. V ponedeljek bodo morali zaposleni v šolah opraviti redno testiranje, pouk za učence prvega triletja bo ta dan potekal na daljavo.

Kustečeva je ob tem izpostavila novost, ki bo s torkom prihodnji teden veljala v črnih regijah – v šolah bodo namreč vsem tistim otrokom od 1. do 3. razreda, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi, zagotovili nujno varstvo otrok.

Po navedbah Kustečeve med sektorje kritične infrastrukture spadajo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolje ter informacijsko-komunikacijska omrežja. Nujno varstvo otrok do 3. razreda v šolah pa bodo lahko koristili tudi tisti starši, ki delajo v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v vojski ali policiji.

Vrtci v rdečih regijah pa morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati tekom celega dne, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok, je zapisano v okrožnici, ki so jo prejeli vrtci in šole.

Na testiranje bodo v ponedeljek morali tudi tisti zaposleni v šolah v črnih regijah, ki bodo skrbeli za nujno varstvo otrok do 3. razreda. Ministrica je pojasnila, da bodo nujno varstvo opravljali tisti učitelji, ki niso razredniki in nimajo pouka na daljavo. Šole bodo nujno varstvo lahko zagotovile tudi s pomočjo študentov.

Starši otrok od 1. do 3. razreda iz rdečih regij so tako v ponedeljek upravičeni do koriščenja odsotnosti zaradi višje sile, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo.

Kustečeva je poudarila, da je “pred nami čas nenehnih sprememb in prilagoditev, vse z jasnim ciljem biti v šolah, varni in zdravi”.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so sicer po torkovem virtualnem posvetu članic in članov glavnega odbora organizacijo testiranja ocenili kot večinoma dobro, a hkrati opozarjajo na veliko napetost, ki se je v povezavi s testiranjem pojavila med zaposlenimi. Kot so navedli, je testiranje sicer koristno, a le, če je prostovoljno. Pri enakem stališču bodo vztrajali tudi glede cepljenja.

Epidemija covida-19 v Sloveniji je torej še vedno v polnem razmahu, prisotnost angleške različice novega koronavirusa še ne vpliva na potek epidemije pri nas, pa je na novinarski konferenci ocenila vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

V zadnjih dneh so sicer opazna posamezna izboljšanja; manj bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, manj covidnih bolnikov je tudi v intenzivnih enotah.

Po besedah Beovićeve se je zmanjšalo število sprejemov iz domov starejših v bolnišnice, kar pripisuje veliki prekuženosti te populacije. Okužbo z novim koronavirusom je namreč prebolela več kot polovica stanovalcev domov za starejše, precej je že cepljenih.

Beovićeva je izpostavila, da se krivulja epidemije v Sloveniji giba nekoliko drugače kot v večini držav EU, kjer so z našim podobnimi ukrepi uspeli vsaj začasno znižati število novih primerov okužb. Kot je dejala, je Slovenija po ocenah mednarodnih institucij “na sredini, kar se tiče strogosti ukrepov”.

Po nekaterih ocenah se je z novim koronavirusom v Sloveniji že okužilo med 500.000 in 600.000 ljudi, kar po besedah Beovićeve pomeni delno oviro za širjenje virusa, ob pogoju, da ljudje upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja.

Povedala je tudi, da je Slovenija sicer že rezervirala od 1000 do 2000 doz naprednega zdravila za zdravljenje covida-19, monoklonskih protiteles, s katerimi so ob lanski okužbi zdravili tudi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Dolgoročna rešitev za obvladanje epidemije novega koronavirusa je po mnenju infektologinje le obsežno cepljenje, “do tja pa nas čaka še več tednov spoštovanja ukrepov”.

Poročili o delu sta danes ponovno predstavila tudi zdravstveni inšpektorat in policija. Prvi je minuli teden z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3740 nadzorov ukrepov za obvladovanje epidemije, izrekel je 34 prekrškovnih sankcij. Policija je med 19. in 25. januarjem uvedla 473 prekrškovnih postopkov. Na zdravstvenem inšpektoratu in policiji pa ob ponovnem odprtju šol in vrtcev opažajo druženje skupin staršev.

Source
sta.si
Back to top button