EMA prižgala zeleno luč za cepivo Pfizerja in BioNTecha

Države bodo cepivo prejele v soboto

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva ameriškega Pfizerja in meškega BioNTecha proti covidu-19.

 

“Gre za odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem,” je ob tem tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Odobritev prvega cepiva proti covidu-19 v Uniji pomeni, da se cepljenje v EU-ju lahko začne že v nedeljo. Cepivo mora sicer dobiti še zeleno luč Evropske komisije za promet na trgu, kar velja le za formalnost. V podobnih primerih postopek običajno traja 60–67 dni, tokrat pa ga bodo pospešili in izpeljali v dveh dneh.

“Ta dobra novica je pomemben korak v našem boju proti pandemiji, ki je tolikim povzročila trpljenje,” je poudaril izvršni direktor agencije Ema Emer Cooke in dodal “Ta mejnik smo dosegli po zaslugi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih, kot tudi po zaslugi številnih strokovnjakov iz držav članic.”

Poudaril je še, da ocena pomeni, da lahko agencija evropskim državljanom zagotovi učinkovitost in varnost cepiva ter da cepivo ustreza standardom kakovosti: “A naše delo se tu ne konča. Še naprej bomo zbirali in analizirali podatke o varnosti in učinkovitosti tega cepiva, da bi zaščitili ljudi, ki se bodo v EU-ju cepili.”

Države bodo cepivo prejele v soboto

Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah članicah začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra. Slovenija namerava cepljenje začeti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.

Cepivo bodo članicam dostavljali po splošno sprejetem merilu, in sicer glede na delež prebivalstva posamezne države. Sloveniji zato pripada 0,47 odstotka odmerkov cepiva. V prvi pošiljki naj bi tako bilo 9745 odmerkov. Evropska agencija za zdravila – EMA je sicer sporočila, da bo hitreje, kot je bilo napovedano, odločala tudi o odobritvi drugega cepiva, in sicer podjetja Moderna. To naj bi se zgodilo 6. januarja. Neprevidno tvitanje belgijske državne sekretarke pa je razkrilo tudi cene cepiv – te se gibljejo med 1,78 in 14,7 evra, je poročal dopisnik RTV iz Bruslja Igor Jurič.

V več državah po svetu se je cepljenje že začelo

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so pred tem odobrili že v več državah po svetu, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje že začelo. Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Source
RTV MMC
Back to top button