SlovenijaKultura

Ema Kugler za film Človek s senco nagrajena v New Yorku

Poudarki zgodbe
  • Človek s senco je slavil tudi na 22. Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel nagrado vesna za eksperimentalni film, medtem ko je Ema Kugler lani prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.

Umetnica Ema Kugler je bila za svoj peti celovečerni igrani film Človek s senco nagrajena na festivalu American Filmatic Arts Awards (AFAA) v New Yorku, kjer so film razglasili za najboljši celovečerni film leta 2020. To je že petnajsta nagrada za Človeka s senco.

American Filmatic Arts Awards (Nagrade ameriške filmske umetnosti) je festival, ki usmerja pogled v neodvisne filme na mednarodni sceni. Skozi svoj filmski program in nagrade odkriva sodobno neodvisno kinematografijo in poziva k prenovi ter novim začetkom v kinematografski kulturi kot odgovor na hitre spremembe v mediju v 21. stoletju, piše na spletni strani festivala. Organizacija s sedežem v New Yorku je letos nagrade podelila četrto leto.

Film Človek s senco zaznamuje misel, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden. Novorojeni nima izbire, brez svoje volje je porojen v ta svet in kot popolnoma nemočno bitje dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti, ki so na poziciji moči … A kaj, če je mogoče kaj drugega, so vsebino filma povzeli na spletni strani Baza slovenskih filmov.

Po besedah režiserke film z letnico 2019 govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Človek s senco je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z VPK, NuFramom, Zvokarno, Mb Grip VPK projem, Big Heart Studiem ter s podporo Slovenskega filmskega centra. V glavnih vlogah so zaigrali Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker.

Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in slavil v kategoriji eksperimentalnih dram, na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu je prejel nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L’Age d’Or (LIAFF) v Kalkuti v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film.

 

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button