SlovenijaGospodarstvo

Elan sodeluje pri Pipistrelovem projektu brezpilotnega električnega letala

Elanova divizija kompozitov, ki izdeluje inovativne in kompleksne kompozite za različne industrije, bo poglobila že večletno sodelovanje z ajdovskim podjetjem Pipistrel. Divizija Elan kompoziti bo namreč sodelovala pri najnovejšem projektu Pipistrelovega brezpilotnega električnega letala, razvitega za kitajski trg.

Kot so danes sporočili iz Elana, njihova divizija kompozitov sodeluje s številnimi partnerji, ki so prepoznali znanje, kakovost in izkušnje, ki so jih Elanovi strokovnjaki tekom desetletij pridobili z izdelovanjem plovil in jadralnih letal. Gre predvsem za znanje s področja kompozitnih materialov, ki so ga v begunjskem podjetju s plovil in letal implementirali tudi na druga področja, med drugim na vetrnice za vetrne elektrarne.

Med partnerji, s katerimi že dolga leta uspešno sodelujejo, je tudi ajdovsko podjetje Pipistrel, ki velja za enega izmed globalno najbolj priznanih izdelovalcev manjših letal na alternativni pogon. Divizija Elan kompoziti s Pipistrelom že nekaj časa sodeluje predvsem pri prototipnih projektih na področju razvoja orodij in kompozitnih delov za njihova letala.

Lansko jesen so se dogovorili tudi za sodelovanje pri projektu brezpilotnega letala, ki ga je Pipistrel razvil za kitajski trg. V tem projektu bo Elanu pripadla vloga pri razvoju tehnologije izdelave kompozitnih struktur, iskanju optimalnih rešitev pri izdelavi orodij in kompozitnih delov letalnika ter izdelava prototipnih kosov.

Kot je izpostavil lastnik in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol, je za letalnik takšnih dimenzij ključna tako imenovana brezšivna tehnologija, ki jo Elan obvlada iz izkušenj izdelave kril za vetrne elektrarne. Postopek vključuje tudi prepajanje vlaken s tehnologijo infuzije, ki omogoča hitro velikoserijsko izdelavo kompozitnih delov kar je pogoj pri omenjenem poslu.

Elanova divizija kompozitov, ki izdeluje visoko kakovostne, inovativne in kompleksne kompozite za različne industrije, kot sta vetrna industrija in trg avtodomov, tako uspešno vstopa tudi na trg aviacije.

“Ponosni smo, da sodelujemo z uspešnimi slovenskimi podjetji, kot je Pipistrel, in tako soustvarjamo uspešne poslovne zgodbe ter premikamo mejnike. Podpiramo in verjamemo v uspešne zgodbe, ki so gonilo napredka in uspešnega gospodarstva, in se tako z našim znanjem, pristopom in iskanjem inovativnih ter optimalnih rešitev trudimo biti del njih,” je poudarila direktorica divizije Elan kompoziti Polona Zrimec.

Source
STA
Back to top button