EUAktualnoSlovenijaGospodarstvo

ECB zvišala napoved gospodarske rasti in inflacije

Evropska centralna banka (ECB) je zvišala tako napoved gospodarske rasti kot inflacije za letošnje in prihodnje leto. Letos pričakuje 1,9-odstotno in prihodnje leto 1,5-odstotno inflacijo. Gospodarska rast območja z evrom pa naj bi bila letos 4,6-odstotna, prihodnje leto pa naj bi bila od te višja še za 0,1 odstotne točke, so sporočili iz ECB.

Nove projekcije ECB segajo do leta 2023. Takrat se območju z evrom obeta 2,1-odstotna gospodarska rast ter 1,4-odstotna rast cen.

V primerjavi z marčnimi makroekonomskimi napovedmi ECB je bila napoved gospodarske aktivnosti za leti 2021 in 2022 popravljena navzgor iz štiriodstotne oz. 4,1-odstotne. Za leto 2023 je ostala nespremenjena.

Ocena inflacije je glede na marčna pričakovanja tokrat za vsa tri obravnavana leta višja.

ECB cilja na inflacijo tik pod dvema odstotkoma. Območje evra je sicer maja ta inflacijski cilj preseglo; po prvi oceni Eurostata iz prejšnjega tedna so se cene na letni ravni zvišale za natanko dva odstotka. A v Frankfurtu menijo, da gre zgolj za prehoden pojav zaradi posledic pandemije.

Ob rasti stopnje inflacije, ki jo spodbujata gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19 in višja državna potrošnja, se vlagatelji bojijo zaostritve denarne politike s po možnosti čim prejšnjim zvišanjem obrestnih mer. To utegne škodovati borzam vrednostnih papirjev, saj bi v tem primeru spet bolj privlačne postale druge oblike naložb.

Na današnji seji je svet ECB sklenil potrditi zelo spodbujevalno naravnanost denarne politike, so sporočili iz banke. Po besedah predsednice ECB Christine Lagarde je za zaostrovanje finančnih pogojev še prezgodaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button