DZ za uveljavitev zakona o hipotekarni in komunalni obveznici

DZ je danes sprejel zakon o hipotekarni in komunalni obveznici. Ta v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o izdajanju kritih obveznic in njihovem javnem nadzoru.

Kot je v današnji razpravi v DZ spomnil državni sekretar na ministrstvu za finance Peter Ješovnik, v Sloveniji že imamo zakon o hipotekarni in komunalni obveznici. “Ker je treba za popoln prenos direktive zakon pomembneje nadgraditi v več delih, smo se odločili, da pripravimo nov zakon,” je pojasnil.

Ključne rešitve predloga so poenotenje strukturnih lastnosti kritih obveznic kot vrednostnih papirjev, dvojno zavarovanje vlagateljev v krite obveznice, izvzetost iz postopka reševanja in prisilnega prenehanja kreditnih institucij, zahteve glede kritnega premoženja in njegovega upravljanja, zahteve glede izvajanja javnega nadzora nad izdajo, poslovanjem, upravljanjem kritih obveznic ter zahteve glede javnega obveščanja vlagateljev, je naštel.

“V Sloveniji nobena kreditna institucija ni izdala krite obveznice, saj mora biti obseg izdaje precejšen, da upraviči stroške izdaje,” je povzel stanje. A vzpostavitev poenotenega okvira bi po njegovem lahko spodbudila razvoj tega trga v Sloveniji, ki bi lahko doprinesel k stabilnejšemu viru financiranja za kreditne institucije, vlagatelji pa bi imeli na voljo varnejše alternativne naložbe, je dodal.

Predlog zakona sodi v paket, ki regulira evropski kapitalski trg in v katerem sta še novela zakona o trgu finančnih instrumentov in zakon o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij. Paket so podprli v SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS. V LMŠ, SD, Levici in SAB pa so menili, da s sprejemom tako pomembne vsebine ne bi smeli hiteti in da je ne bi smeli sprejemati po nujnem postopku.

Source
STA
Back to top button