DZ v sredo na izredni seji tudi o šestih predlogih za razpis posvetovalnih referendumov

DZ bo na izredni seji v sredo in četrtek obravnavali šest predlogov za razpis posvetovalnega referenduma, je sklenil kolegij predsednice DZ. Med drugim bodo na seji obravnavali tudi opozicijski predlog novele zakona o lokalni samoupravi in predlog spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki ga je podala SDS.

Na izredni seji, ki se bo v sredo začela ob 9. uri in po potrebi nadaljevala v četrtek ob 9. uri, bodo poslanke in poslanci obravnavali predloge SDS za razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji, o zaupanju v vlado Roberta Goloba in o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge.

Prav tako bodo razpravljali o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga predlaga koalicija, in predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter predlogu o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo, ki ju je predlagala največja vladna stranka Gibanje Svoboda.

Poslanci bodo obravnavali tudi predlog odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027 in predlog priporočila vladi za transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti Slovenije, ki ju je vložila SDS.

Po besedah podpredsednice DZ Nataše Sukič (Levica) je kolegij prejel štiri zahteve za sklic izredne seje, in sicer dve od skupine poslank in poslancev s prvopodpisano vodjo poslancev SDS Jelko Godec ter dve od skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim vodjem poslancev Svobode Borutom Sajovicem.

Po skrajšanem postopku bo DZ obravnaval predlog novele zakona o kazenskem postopku. Kot je na seji kolegija predsednice DZ pojasnila namestnica generalne sekretarke vlade Barbara Peternelj, gre za uskladitev s tremi odločbami ustavnega sodišča. Cilj zakona je namreč pravočasna prilagoditev predvsem postopkovnih določb potrebnih za pridobivanje prometnih in pa bančnih podatkov.

Kot je pojasnila Peternelj, gre za dodatno uskladitev z zakonodajo Evropske unije, in sicer se nanaša na pravico do dostopa do odvetnika v kazenskem postopku ter o procesnih jamstvih za otroke, ki so osumljeni ali obdolženi v kazenskem postopku.

Back to top button