DZ predloga dopolnitve kazenskega zakonika ni ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo

DZ je danes sklenil, da predlog dopolnitve kazenskega zakonika, ki so ga vložili poslanci SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Po predlogu bi bilo mladoletnim pri pouku prepovedano podajati vsebine, ki “spodbujajo ali prikazujejo odstopanje od samoidentitete, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost”.

Da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 27 poslancev, nasprotnega mnenja pa jih je bilo 47.

Vlada predloga ni podprla. Kot je opomnila, Državnotožilski svet meni, da je predlog diskriminatoren, in opozarja na neskladje s prepovedjo diskriminacije po 14. členu ustave in 14. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah. Sodni svet pa medtem po navedbah vlade ugotavlja, da je predlog pomanjkljiv, saj ni strokovno ustrezno utemeljen, zato se do njega sploh ni mogoče opredeliti.

V današnji predstavitvi mnenj poslanskih skupin so v Levici pozvali h končanju nestrpnosti in poskusov za kriminalizacijo kakršne koli drugačnosti. Predlog želi po njihovi oceni uzakoniti sovraštvo in nestrpnost. V Svobodi pa so vlagatelje prepoznali kot tiste, ki še nadalje ovirajo delo DZ in onemogočajo njegovo ekonomično delo. Vlagajo namreč predloge, za katere vedo, da ne bodo sprejeti, so menili.

V SD so medtem spomnili, da homoseksualnost in transspolnost nista kaznivi dejanji niti v Sloveniji niti v kateri koli drugi državi EU niti v kakšni drugi demokratični državi na svetu.

V opoziciji pa so napovedali podporo predlogu dopolnitve. V SDS so izrazili prepričanje, da bi morali biti aktivisti, ki pridejo v šole in tam širijo ideologijo glede spolov, ustavljeni. Obžalujejo, da so starši pri širitvi te ideologije nemočni, saj je otrok večino dneva v vrtcu ali šoli.

V NSi so prav tako izrazili nestrinjanje, da so otroci pri različnih dejavnostih v šoli brez soglasja staršev izpostavljeni vsebinam alternativnih spolnih ideologij.

Back to top button