DZ potrdil triletno podaljšanje 150-milijonskega cikla investicij v športno infrastrukturo

Državni zbor je na današnji seji sprejel spremembe zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v letih 2023-2030, ki za tri leta podaljšuje 150 milijonov evrov vreden investicijski cikel v športno infrastrukturo v Sloveniji. Za spremembe zakona je glasovalo vseh 79 navzočih poslancev.

Predlog zakona je pripravila vlada z namenom podaljšanja obdobja obstoječega investicijskega cikla z leta 2027 na leto 2030. Kot je poslancem na seji v sredo predstavil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan, je razlogov za podaljšanje investicijskega cikla več. Poglavitna sta po njegovih besedah dejstvo, da si daljšo časovnico želijo lokalne skupnosti, ki sodelujejo pri razvoju športne infrastrukture in jo tudi sofinancirajo, ter priprava novih strokovnih podlag za razvoj športne infrastrukture.

“V tem trenutku poteka tako priprava desetletnega nacionalnega programa razvoja športa v Republiki Sloveniji kot tudi programa razvoja športne infrastrukture,” je povedal Židan. Program bo med drugim obravnaval infrastrukturo z nacionalnim pomenom, je pojasnil in napovedal, da bodo poslanci o obeh dokumentih glasovali jeseni.

Židan je ob tem še povedal, da so se spremembe sprejemale ob vključenosti poslanskih skupin in predstavnikov lokalnih skupnosti, zato je poslance pozval k potrditvi sprememb zakona. Podporo predlogu sprememb zakona so v predstavitvi stališč napovedali predstavniki vseh poslanskih skupin, kar se je potrdilo tudi na današnjem glasovanju.

V koalicijskih poslanskih skupinah so med drugim poudarili, da spremembe zakona upoštevajo novo realnost po lanski ujmi, ki je od države zahtevala varčevanje na različnih področjih. “Po uničujočih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so lani poleti prizadeli Slovenijo, je bila sprejeta odločitev, da se zaradi zagotavljanja zadostnih sredstev za obnovo prilagodijo tudi sredstva, namenjena za športno infrastrukturo, vendar ob tem ne gre za zmanjšanje skupne vsote, ki je na voljo,” je pojasnila Bojana Muršič (SD).

“Ocena koalicije je, da je vlaganje v športno infrastrukturo tako pomembno, da je treba obseg sredstev v višini 150 milijonov evrov ohraniti, a zaradi že omenjenih poplav v avgustu lanskega leta moramo obdobje koriščenja sredstev podaljšati za tri leta,” je povedal poslanec Svobode Jurij Lep.

S tem so se strinjali tudi v opozicijskih vrstah. Poudarili so, da je investicijski cikel v športno infrastrukturo bil sprejet pod prejšnjo vlado, ob tem pa pohvalili ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, da ga je v tem mandatu spravilo v življenje.

“Zato kljub temu, da se za tri leta podaljšuje ukrep zagotavljanja finančnih sredstev za športno infrastrukturo, bomo v poslanski skupini SDS z veseljem podprli ta zakon. Upamo tudi, da se bodo občine v veliki meri prijavile na razpis za leto 2024 in za 2025 in seveda, da bo ministrstvo s tem tempom nadaljevalo tudi pri razpisih za naslednje leto,” je dejal Tomaž Lisec iz SDS.

Podporo spremembam zakona je izrazil tudi Jožef Horvat (NSi), ki pa je ob tem izrazil upanje, da ob manjšem letnem znesku financiranja ne bodo prikrajšani projekti podeželskih občin. “Normalno in logično je, da se pojavlja vprašanje, če se bo ta denar preveč razpršil, manjše občine ne bodo imele možnosti, da bi izvedle izgradnjo neke finančno zahtevnejše športne infrastrukture. Ampak kakorkoli že, če so lokalne skupnosti soglašale, je to za nas tudi pomemben signal in zaradi tega bomo ta zakon tudi podprli,” je dejal.

Back to top button