DZ potrdil razpis posvetovalnega referenduma o Jeku 2

DZ je danes z 71 glasovi za in šestimi glasovi proti sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju električne energije z drugim blokom krške nuklearke (Jek 2) in drugimi nizkoogljičnimi viri. Datum še ni določen, po napovedih predlagateljev naj bi bil referendum konec novembra.

Predlog za razpis referenduma so vložili poslanci Svobode, SDS, NSi, SD in poslanca manjšin. Svoj podpis sta umaknila poslanec Svobode Miroslav Gregorič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, proti so bili tudi poslanci Levice.

Predlagatelji pravijo, da se bodo volivci odločali o strateškem vprašanju. Država mora namreč ob opustitvi fosilnih goriv zagotoviti nove zanesljive zmogljivosti za proizvodnjo elektrike iz nizkoogljičnih virov, da ne bi bila preveč uvozno odvisna in bi lahko zagotavljala stabilnost oskrbe in cen, samo obnovljivi viri pa so preveč nestanovitvi, menijo, tako da je potrebna mešanica jedrske energije in obnovljivih virov.

O očitkih, da ni znanih dovolj informacij, pravijo, da bo do izvedbe referenduma, ki bo po napovedih konec novembra, znanih toliko podatkov o Jeku 2, da se bodo lahko volivci informirano odločali.

Nasprotniki menijo, da je za referendum prezgodaj, saj da ne bodo znane ključne informacije in analize, s tem pa se bo dalo bianco menico za projekt, ki lahko med drugim pomeni veliko finančno tveganje za državo in ne rešuje vprašanja samozadostnosti.

Poleg tega ni razprave o alternativnem scenariju zagotavljanja oskrbe z elektriko le iz obnovljivih virov, ki ga poleg mešanice jedrske in obnovljivih virov navajajo strateški dokumenti, opozarjajo.

Te argumente je bilo slišati tudi v obrazložitvi glasov tik pred današnjim glasovanjem.

Back to top button