DZ potrdil nacionalni program varstva potrošnikov za obdobje 2024-2029

Poslanci so danes s 57 glasovi za in nobenim proti potrdili resolucijo o nacionalnem programu varstva potrošnikov 2024-2029, ki med drugim ureja varstvo potrošnikov v digitalnem svetu. V koalicijskih strankah so med sredino razpravo o dokumentu izpostavili dobro vsebino programa, s čimer so se strinjali tudi v opozicijski NSi, ne pa tudi v SDS.

Kot je med sredino obravnavo predloga resolucije o nacionalnem programu v DZ povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan, so med bistvenimi področji, ki jih ta naslavlja, temelji varstva potrošnikov, institucionalna ureditev, pregled stanja varstva potrošnikov v Sloveniji in prednostni sistemski ukrepi.

Med poglavitnimi novostmi nacionalnega programa je navedel varstvo potrošnikov v digitalnem svetu, bolj trdno ureditev trajnosti izdelkov in boljšo ureditev okoljskih standardov. “Standardi EU so nadzorovani, ampak ob tem je še cela kopica drugih standardov. Želimo, da to področje uredimo tako, da bo tudi pri prepoznavanju trditev potrošnik bolj varen,” je poudaril.

V koalicijskih strankah so izrazili prepričanje, da je dokument dobrodošel in učinkovit okvir za varstvo potrošnikov v prihodnjih letih, saj med drugim prinaša tudi pravico do popravila izdelkov. V luči rastočega števila digitalnih nakupov in storitev so pozdravili tudi usmeritev v krepitev ozaveščenosti potrošnikov na področju zelenih in trajnostnih politik ter digitalizacije. Da bi vsebina dokumenta zaživela tudi v praksi, pa so se zavzeli za sprejem konkretnih zakonskih ukrepov, ki bodo sledili sprejemu nacionalnega programa.

Da je vsebina nacionalnega programa dobro pripravljena, so poudarili tudi v opozicijski NSi. Več pripomb so medtem nanizali v SDS. Koaliciji so očitali zavrnitev podpore predlogu opozicije, da bi dokument vseboval določilo, po katerem bi javno objavljali le pravnomočne anonimizirane sodne odločbe s področja varstva potrošnikov. Objava nepravnomočnih inšpekcijskih odločb je namreč lahko po njihovi oceni zavajajoča tako za potrošnike kot tudi za ostale subjekte na trgu, ki lahko zaradi objave utrpijo nepopravljivo gospodarsko škodo.

Po mnenju poslanske skupine SDS bi moralo biti med drugim v dokumentu bolj izpostavljeno tudi načelo kupovanja po potrebi namesto na zalogo, več pozornosti pa bi morali nameniti tudi varstvu starejših potrošnikov.

Po potrditvi resolucije o nacionalnem programu v DZ mora vlada sprejeti še dveletni izvedbeni program. Ta bo, kot so konec oktobra pojasnili na gospodarskem ministrstvu, določil prednostne naloge na področju varstva potrošnikov, ki se financirajo ali sofinancirajo iz državnega proračuna, vključno z ukrepi in nosilci ukrepov.

Back to top button