SlovenijaGospodarstvo

DZ o viceguvernerki Banke Slovenije predvidoma 30. marca, o ugotovitvah računskega sodišča glede nakupa zaščitne opreme pa 6. aprila

Kolegij predsednika DZ bo v sredo odločal o sklicu dveh izrednih sej, na katerih bodo med drugim obravnavali predlog kandidature za viceguvernerko Banke Slovenije in ugotovitve iz poročila računskega sodišča glede nakupa zaščitne opreme v epidemiji. Prva je po predlogu, o katerem bo odločal kolegij, predvidena za 30. marec, druga pa za 6. april.

Kot je razvidno iz sklica seje kolegija predsednika DZ, ki bo v sredo, bi se DZ na izredni seji sestal 30. marca, ko bi obravnavali kandidaturo Tine Žumer za viceguvernerko Banke Slovenije in predlog za imenovanje Anke Čadež za direktorico Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Žumerjevo, ki jo je po posvetovanju s poslanskimi skupinami za viceguvernerko predlagal predsednik republike Borut Pahor, je prejšnji teden na mandatno-volilni komisiji DZ podprlo 11 poslancev, eden je glasoval proti. Čadeževo pa so na mandatno-volilni komisiji podprli z 10 glasovi za in enim proti.

Če bo Žumrova potrjena, bo v svetu centralne banke nasledila Marka Bošnjaka, ki je konec maja uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Na tajnem glasovanju v DZ Žumerjeva za imenovanje potrebuje vsaj 46 poslancev. Vodja analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije Arjana Brezigar Masten, ki jo je Pahor za viceguvernerko predlagal lani oktobra, v DZ ni dobila zadostne podpore.

Za 6. april pa je predvidena izredna seja o predlogu priporočila vladi v zvezi z ugotovitvami revizijskega poročila računskega sodišča glede učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Izredno sejo so zahtevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levice in SAB, saj menijo, da je treba opraviti širšo razpravo o ugotovljenih nepravilnostih in zagotoviti, da se te ne bi več ponavljale.

Računsko sodišče je v nedavno objavljenem poročilu o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti. Od vlade in zavoda je zahtevalo popravljalne ukrepe.

Source
STA
Back to top button