Slovenija

DZ o spremembah velikosti volilnih okrajev po skrajšanem postopku na marčevski seji

Kolegij predsednika DZ je na današnji seji sprejel dogovor o zadevah, ki jih bo obravnaval na januarski seji. To bo začel 25. januarja, na njej pa bo med drugim znova obravnaval predlog novele zakona o davku na tonažo. Kolegij je tudi sklenil, da bo DZ predlog za uresničitev ustavne odločbe glede volilnih okrajev obravnaval po skrajšanem postopku.

 

Uresničitev ustavne odločbe predvideva predlog novele zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo, v DZ pa ga je vložila skupina poslancev SDS, SMC in DeSUS. Z njim bi po tistem, ko je v DZ propadel že drugi poskus ukinitve volilnih okrajev in uvedbe prednostnega glasu, več kot dve leti staro ustavno odločbo uresničili tako, da bi uredili odstopanja pri velikosti nekaterih volilnih okrajih. Prav nesorazmerne velikosti nekaterih volilnih okrajev so bile namreč razlog, da je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost dela volilne zakonodaje.

Predlog, da DZ novelo obravnava po skrajšanem postopku, so danes podprli v poslanskih skupinah SDS, SMC, SD, NSi, DeSUS, SNS in manjšinska poslanca, proti so bili v Levici, medtem ko so se v LMŠ in SAB glasovanja vzdržali. Glede na danes potrjeni terminski načrt bo DZ predlog obravnaval na marčevski redni seji.

Na januarski seji, ki jo bo začel 25. januarja, pa bo DZ med drugim znova obravnaval predlog novele zakona o davku na tonažo, na katero je državni svet decembra izglasoval veto. Predlog med drugim za 10 let podaljšuje posebno ureditev, po kateri za ladjarje velja alternativna davčna obravnava. Sodeč po obravnavi na odboru za finance bo novela tudi v drugo dobila zadostno podporo.

Med gospodarskimi zadevami bo na januarski seji še predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki delniškim družbam med drugim prinaša možnost identifikacije vseh delničarjev in uveljavlja obveznost sprejema politike prejemkov vodilnih.

Od ostalih zadev bo obravnaval predlog novele zakona o vrtcih, s katerim želi vlada odpraviti pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob nepravilnostih v ljubljanskem zasebnem vrtcu Kengurujčki. Besedilo tako prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok tistim, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, in določa sankcije za kršitve.

Na dnevnem redu januarske seje bosta tudi predlog sprememb zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), po katerih bi med obvezne vsebine poročanja v angleškem jeziku umestili tudi poročanje o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah, pa tudi dopolnjeni predlog spremembe zakona o zaposlitveni rehabilitaciji, s katerim želi opozicija izboljšati položaj invalidov na zaposlitveni rehabilitaciji.

Kolegij je danes potrdil tako terminski načrt za februarsko kot marčevsko sejo DZ.

 

 

Source
STA
Back to top button