DZ o rešitvah za učinkovite postopke mednarodne zaščite

Poslanke in poslanci se bodo danes lotili zakonodajnih predlogov o tujcih in o mednarodni zaščiti. Novela zakona o tujcih v slovenski pravni red vnaša pravila o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav, vladni predlog novele zakona o mednarodni zaščiti pa naj bi zagotovil hitre in učinkovite postopke mednarodne zaščite.

Poslanci bodo v torek opravili prvo obravnavo vladnega predloga novele zakona o tujcih in novele zakona o mednarodni zaščiti. S prvo bodo v slovenski pravni red prenesli evropsko direktivo iz leta 2016. Z omenjeno evropsko direktivo se prenašajo pravila o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja, študija, opravljanja pripravništva, programov izmenjave učencev ali izobraževalnih projektov in dela varušk au pair.

Z vladnim predlogom novele zakona o mednarodni zaščiti pa naj bi zagotovili hitre in učinkovite postopke mednarodne zaščite v praksi. Predlagane rešitve naj bi poleg tega preprečevale zlorabo sistema mednarodne zaščite.

Predvidene so tudi sankcije za oviranje izvedbe postopkov mednarodne zaščite, neupoštevanje dolžnosti prosilcev za mednarodno zaščito, kršenje pravil bivanja v nastanitvenih centrih, pravil javnega reda in miru ter kazniva dejanja. Prav tako naj bi omogočili učinkovitejšo izvedbo omejitve gibanja, osebe z mednarodno zaščito pa spodbujali k integraciji.

Vsakemu od predlogov bodo poslanke in poslanci danes predvidoma namenili po dobrih šest ur razprave.

Source
STA
Back to top button