AktualnoSlovenija

DZ o noveli zakona o vodah

Poslanci bodo danes obravnavali novelo zakona o vodah, ki v zadnjih tednih deli javnost. Čeprav sta okoljsko in gospodarsko ministrstvo enega od spornih členov umaknila, strokovna združenja in nevladniki predlogu še naprej nasprotujejo. Na dnevnem redu je tudi opozicijski predlog novele zakona o vrtcih.

Na današnji zadnji dan izredne seje DZ bodo imeli poslanci na klopeh predlog novele zakona o vodah. Prvotno je novela predvidevala zlasti uvedbo možnosti rabe sredstev sklada za vode za redno vzdrževanje vodotokov in je bila v državni zbor poslana po skrajšanem postopku. Koalicija je šele v parlamentarni obravnavi v predlog novele z dopolnili vnesla dva za strokovna združenja in nevladne organizacije sporna člena.

Okoljsko in gospodarsko ministrstvo sta se sicer prejšnji teden odločili, da iz novele izvzameta enega od spornih členov, ki bi s spremembo 69. člena aktualnega zakona omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju. Na ministrstvu za gospodarstvo poudarjajo, da gradnje na vodovarstvenem območju pod določenimi pogoji že omogoča 74. člen zakona in so želeli s spremembo le odpraviti neskladnosti v zakonu.

Za okoljevarstvenike in strokovna društva pa še naprej ostaja sporen člen, ki bi posegel v 37. člen obstoječega zakona in omogočil nekatere posege na vodnih in priobalnih zemljiščih. Na to bodo po napovedih tudi danes opozarjali s shodom na Trgu republike.

Poslanci bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o vrtcih, s katerim bi financiranje zasebnih vrtcev v večji meri kot doslej prepustili v odločanje občinam, v zakonodajni postopek pa so ga vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Matični parlamentarni odbor je predlogu prižgal zeleno luč, a očitno po pomoti. Odločilen je bil namreč glas Ive Dimic (NSi), ki pa je pozneje pojasnila, da se je pri glasovanju zmotila.

Source
STA
Back to top button