AktualnoSlovenijaGospodarstvo

DZ imenoval Tino Žumer za viceguvernerko Banke Slovenije

DZ je danes na tajnem glasovanju s potrebno absolutno večino 60 glasov za in 21 glasov proti za viceguvernerko Banke Slovenije imenoval Tino Žumer. Imenovana je bila za šestletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja, funkcijo bo nastopila, ko bo svoj status uskladila z določbami zakona o Banki Slovenije.

O imenovanju viceguvernerke je glasovalo 84 poslancev; 60 jih je glasovalo za, 21 proti, tri glasovnice so bile neveljavne.

Predsednik republike Borut Pahor je Žumrovo predlagal po več krogih posvetovanj s poslanskimi skupinami.

Pred današnjim glasovanjem je stališče predstavila le poslanska skupina DeSUS. Franc Jurša je v njenem imenu med drugim dejal, da imajo dokaj pogosto na klopeh odločanje o članih sveta Banke Slovenije in da kljub posvetom pri predsedniku republike predlagani kandidati ne dobijo potrebne večine v DZ. Kandidatko so v poslanski skupini “v večini” ocenjevali kot primerno, “da bo zaupano delo opravljala na visoki strokovni ravni, vestno, odgovorno, transparentno, predvsem pa v korist državljank in državljanov Republike Slovenije in ne zgolj v korist kapitala”.

Mandatno-volilna komisija DZ je 18. marca Žumrovo kot kandidatko za viceguvernerko podprla z 11 glasovi za in enim proti.

Pahor je na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije prejel sedem predlogov kandidatur. Poleg Žumrove so bili predlagani Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman in Primož Simončič. Šlo je za drugi poziv, potem ko Brezigar Mastenova, ki jo je v DZ v potrditev predlagal v začetku lanskega oktobra, ni dobila potrebne večine poslancev.

Predsednik republike je prepričan, da bo lahko Žumrova uspešno prispevala k strokovnemu, učinkovitemu in transparentnemu delovanju Banke Slovenije. Njeno znanje in delovne izkušnje ustrezajo visokim strokovnim kriterijem za opravljanje funkcije viceguvernerke, je v obrazložitvi predloga DZ med drugim zapisal Pahor.

Žumrova je ekonomistka z 20 leti delovnih izkušenj v centralnem bančništvu. Diplomirala je na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, magistrirala pa na ugledni London School of Economics and Political Sciences, in to s področja monetarne ekonomije.

Najprej se je zaposlila v Analitsko-raziskovalnem centru Banke Slovenije, kjer je sodelovala pri snovanju strategij denarne politike in uvedbe evra v Sloveniji. Kariero je nadaljevala pri Evropski centralni banki (ECB), kjer je bila kot ekonomistka zadolžena tudi za spremljanje Slovenije v obdobju priprav na prevzem skupne evropske valute.

Nato se je vrnila na Banko Slovenije kot svetovalka guvernerja in nacionalno centralno banko zastopala v okviru sistema evrskih centralnih bank na odborih za mednarodne odnose in denarno politiko. Zadnjih 10 let pa je spet zaposlena v ECB kot glavna ekonomistka na generalnem direktoratu za ekonomijo.

V javni predstavitvi pri predsedniku republike 16. marca je med drugim dejala, da današnji čas, ki ga zaznamujejo predvsem tveganja, povezana s pandemijo covida-19, za nosilce ekonomskih politik predstavlja dodatno odgovornost. Kot vodilo svojega delovanja je izpostavila transparentnost, sodelovanje in strokovno delovanje.

Banka Slovenije ima po prepričanju Žumrove ključno vlogo pri blaženju učinkov pandemije v slovenskem prostoru. Napovedala je, da si bo v primeru imenovanja prizadevala, da bo ustanova s sooblikovanjem denarne politike v evrskem območju in z ostalim ukrepanjem še naprej podpirala slovenska gospodinjstva in podjetja.

Žumrova bo lahko funkcijo članice sveta Banke Slovenije nastopila, ko bo svoj status uskladila z določbami zakona o Banki Slovenije. To je dolžna storiti najkasneje v treh mesecih po imenovanju. Usklajenost in nastop funkcije ugotavlja svet Banke Slovenije na predlog guvernerja Banke Slovenije, določa zakon.

Članstvo v svetu Banke Slovenije ni združljivo s funkcijami v državnih organih, organih lokalnih skupnosti, organih političnih strank in organih sindikatov, z delom v državnih organih, v organih lokalnih skupnosti in pri drugih nosilcih javnih pooblastil, s članstvom v organih vodenja ali nadzora bank, hranilnic ali drugih gospodarskih družb, zavodov in zadrug, z drugo pridobitno dejavnostjo razen znanstveno-raziskovalnega dela, če le-ta ni v konfliktu z interesi Banke Slovenije, ter z drugim delom ali dejavnostmi, ki bi lahko vplivale na njihovo neodvisnost ali bi bile lahko v nasprotju z interesi Banke Slovenije, določa zakon.

Žumrova bo v svetu centralne banke nasledila Marka Bošnjaka, ki je odstopil konec maja lani, potem ko je protikorupcijska komisija ugotovila, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Uradno je odstopil iz osebnih razlogov.

Guverner Banke Slovenije je Boštjan Vasle, v svetu centralne banke so še viceguvernerji Primož Dolenc, ki je namestnik guvernerja, ter Irena Vodopivec Jean in Jožef Bradeško.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button