Slovenija

DZ bo odredil parlamentarno preiskavo o domnevnem vmešavanju politike v delo policije

DZ bo danes na zahtevo poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za po njihovem mnenju nedopustno politično vmešavanje v delo slovenske policije. Preiskava bo obsegala obdobje od začetka delovanja aktualne vlade Janeza Janše do odreditve preiskave.

Poslanec LMŠ Rudi Medved je na novinarski konferenci ob predstavitvi zahteve konec februarja izrazil prepričanje, da bo preiskava dokazala, da se vladajoča politika vtika v predkazenske postopke, jih zavira in otežuje delo policije. Ocenil je tudi, da se dogaja razgradnja Nacionalnega preiskovalnega urada in da kriminaliste, ki preiskujejo dejanja funkcionarjev te vlade, “odlagajo” v neke delovne skupine.

Notranji minister Aleš Hojs je po predstavitvi zahteve za preiskavo navedel, da je to povsem legitimen in razumljiv vzvod parlamentarcev. Zagotovil je, da bo v preiskavi sodeloval z največjo mero odgovornosti, z vsemi podatki in dokumenti.

DZ naj bi danes predvidoma tudi razširil obseg parlamentarne preiskave ustreznosti ukrepov v času epidemije covida-19, ki so jo poslanci prav tako uvedli na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB.

Na dnevnem redu današnjega dela seje sta še tretja obravnava novele zakona o urejanju trga dela in obravnava novele zakona o varnosti v železniškem prometu po skrajšanem postopku.

Source
STA
Back to top button