Slovenija

DZ bo o imenovanju novega pravosodnega ministra odločal predvidoma prihodnji torek

Poslanci bodo o imenovanju za novega pravosodnega ministra predvidoma odločali v torek prihodnji teden, je v današnji izjavi za medije napovedal predsednik DZ Igor Zorčič. Pred tem se bo ministrski kandidat Marjan Dikaučič v četrtek zvečer predstavil članom parlamentarnega odbora za pravosodje.

Dikaučičevo kandidaturo je premier Janez Janša na predlog SMC v DZ poslal v petek.

SMC je kandidata za novega pravosodnega ministra iskala po tistem, ko je s te funkcije zaradi zapletov pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev odstopila Lilijana Kozlovič. V igri je bilo več imen, na koncu pa se je krog zožil na Marka Starmana in Dikaučiča. Za najverjetnejšega kandidata je še v četrtek veljal Starman, zato je bila izbira SMC minuli petek za marsikoga presenečenje. Po navedbah vodje poslancev SMC Gregorja Periča so se za Dikaučiča odločili zlasti zato, ker je stečajna zakonodaja za SMC zelo pomembna programska prioriteta, v preteklosti pa glede tega ni bilo narejenega dovolj.

Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom. V zadnjem obdobju se v pretežni meri posveča opravljanju funkcije upravitelja in proučevanju problematike, povezane z insolvenčno zakonodajo, so navedli v stranki.

V SMC sicer težav s podporo Dikaučiču ne pričakujejo. Za imenovanje ministra je potrebna večina glasov prisotnih poslancev. Sicer pa po Peričevih ocenah glasovanja minuli teden v DZ nakazujejo, da vlada v DZ uživa ustrezno podporo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button