AktualnoSlovenija

DZ bo drugič v zgodovini odločal o predlogu konstruktivne nezaupnice Janševi vladi

Odločanje o nezaupnici vladi Janeza Janše z odločanjem o novem predsedniku vlade bo drugo odločanje o konstruktivni nezaupnici od konstituiranja prvega DZ. Državni zbor je na tak način 27. februarja 2013 za novo predsednico vlade izvolil Alenko Bratušek, s čimer je bil razrešen dotedanji predsednik vlade. Tudi tedaj je bil to Janez Janša.

 

 

V mandatnem obdobju državnega zbora 2011-2014 je DZ na 28. izredni seji glasoval o predlogu za izvolitev nove predsednice vlade Alenke Bratušek. Razdeljenih je bilo 89 glasovnic, oddanih in veljavnih pa 88 glasovnic. Za je glasovalo 55 poslancev, proti pa 33.

Na podlagi izida glasovanja je bila Bratuškova z večino glasov vseh poslancev izvoljena za novo predsednico vlade. Z njeno izvolitvijo je bila na podlagi 116. člena ustave vladi izglasovana nezaupnica. S tem je bil dotedanji predsednik vlade Janša razrešen.

Uspešnejši je bil Janša 19. novembra 2007, ko je DZ na njegovo zahtevo odločal o zaupnici vlade Janeza Janše, za je glasovalo 51, proti 33 poslancev.

S konstruktivno nezaupnico je bil sicer razrešen tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, a je o njem odločala še tedanja skupščina. Pestremu političnemu dogajanju tistega mandata je botroval tudi razpad Demosa, Peterleta pa je najprej želel zamenjati Marko Voljč, nato pa še Igor Bavčar, a sta poskusa propadla. Je pa v tretje 22. aprila 1992 to uspelo Janezu Drnovšku.

Predsednika vlade sta se morala v zgodovini dvakrat posloviti tudi zaradi neizglasovane zaupnice, ki sta jo predlagala sama. Borut Pahor jo je 20. septembra 2011 vezal na imenovanje liste kandidatov za ministrici in ministre, a je za glasovalo 36, proti pa 51 poslank oziroma poslancev. Janez Drnovšek pa je 8. aprila 2000 zaupnico vezal na predlog za razrešitev ministrov. Za je glasovalo 31, proti 55 poslancev, je razvidno iz spletne strani DZ.

Source
STA
Back to top button