SlovenijaKultura

Dvorec Hošperk v Planini pri Rakeku bo po potresu saniran

Poudarki zgodbe
  • Na dvorcu, ki je sicer že dlje časa v ruševinah, se je v potresu zrušil velik del konstrukcije nad glavnim vhodom. Občina Postojna, ki je njegova lastnica, je o dogodku obvestila pristojne ustanove in začela dejavnosti za zavarovanje objekta ter sanacijo nastale škode.

Ob decembrskem silovitem potresu na Hrvaškem so bile precej poškodovane tudi ostaline dvorca Hošperk (Haasberg) v Planini pri Rakeku. Potrebna bo sanacija dvorca, ob katerem je prav lani znova zaživelo dogajanje. Zaradi nevarnosti dodatnega rušenja in razmočenih tal bodo morali z deli počakati do pozne pomladi.

“Potresni sunki so uničili prednji del gradu nasproti ceste in porušili približno dva kubična metra materiala. Takoj smo obvestili Zavod za zavarovanje kulturne dediščine v Novi Gorici in skupaj našli smernice za sanacijo. Pretekli teden je območje obiskal statik in sklenili smo, da bomo za začetek nekaj ruševin prenesli v dvorec ter jih poskušali konzervirati. Večja dela bomo začeli maja in junija, saj je zemlja trenutno preveč razmočena in bi z dodatnim pristopi lahko povzročili še večjo škodo, poleg tega pa ogrozili izvajalce,” je pojasnil postojnski župan Igor Marentič.

Župan je organiziral tudi sestanek s knezom Marianom Hugom Windisch-Graetzem iz rodbine Windisch-Graetz, ki je bila nekdaj lastnica tega baročnega dvorca iz 17. stoletja. Knez bo pri obnovi poslopja pomagal s finančnimi sredstvi.

Čeprav v ruševinah, je dvorec na obronku Planinskega polja še do nedavnega privabljal mnoge obiskovalce. Lani je občina v sodelovanju z Društvom Škratovka Haasberg, ki je ta del Planinskega polja dobilo v upravljanje, izvedla tudi revitalizacijo njegove okolice. Očistili so območje okrog dvorca, kjer so nato pripravili več kulturnih dogodkov, koncertov in porok.

Po potresu so na območju ostalin postavili varovalne ograje, a nevarnost ostaja, zato župan Marentič zahajanje v bližino dvorca za zdaj odsvetuje. Kljub nesreči vztraja pri načrtih glede dvorca. Kot je dejal, mu bodo kar najhitreje poskušali povrniti videz in funkcijo.

“Občina bo poskrbela za pridobitev gradbenih dovoljenj, društvo bo poskrbelo za okolico in organizacijo dogodkov, finančno pomoč pa nam je obljubil zadnji potomec nekdanjih lastnikov dvorca, gospod Windisch-Graetz. S skupnimi močmi nam bo uspelo, da bomo dvorcu povrnili slavo najlepšega dvorca v Sloveniji,” je dejal.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button