DS o vetih na tri zakone za blaženje posledic epidemije

Državni svet bo na današnji izredni seji odločal o morebitni vložitvi veta na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, novelo zakona o nalezljivih boleznih ter zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije. S čimprejšnjim odločanjem želi skupina svetnikov pospešiti uveljavitev omenjenih zakonov.

Kot v zahtevi za sklic izredne seje pojasnjuje skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem, so vsi trije zakoni nujni za blažitev posledic krize zaradi epidemije, interventni zakon pa vsebuje tudi ureditev turističnih bonov, zato je pomembno, da čim prej stopijo v veljavo.

Predloge za odločanje o odložilnem vetu so torej vložili, ker želijo pospešiti uveljavitev omenjenih zakonov. Ustava namreč določa, da lahko DS o zahtevah za veto odloča v sedmih dneh od sprejema zakonov, v tem času pa ti ne morejo biti objavljeni v uradnem listu oziroma stopiti v veljavo. Vsa tri zakonska besedila je DZ sprejel na seji minuli teden.

Novela zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je DZ sprejel s 44 glasovi za in 42 proti, naj bi sicer uresničila ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. Zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinaša 243,5 milijona evrov pomoči predvsem turizmu in povezanim panogam. Na seji DZ ga je podprlo 47 poslancev, osem jih je bilo proti. Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki naj bi prinesel nujne rešitve za krajšanje čakalnih dob in kadrovsko krepitev, pa so poslanci sprejeli s 47 glasovi za in 25 proti.

Če bi DS na omenjene zakone izglasoval odložilni veto, bi jih moral DZ ob ponovnem odločanju podpreti z najmanj 46 poslanskimi glasovi.

Danes se bo nadaljevalo tudi redno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci med drugim obravnavali dvoletno poročilo o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leti 2018 in 2019. Ta del seje bo delno potekal za zaprtimi vrati.

Source
STA
Back to top button