Državni svetniki danes o odložilnem vetu na novelo zakona o prevozih v cestnem prometu

Državni svetniki bodo na predlog interesne skupine delojemalcev danes odločali o odložilnem vetu na novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša tudi podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Predlagatelji veta opozarjajo na položaj voznikov in izpostavljajo, da bi morali biti v pripravo novele vključeni socialni partnerji.

“Kadar je cena nizka na račun podplačane delovne sile, ki ne vplačuje prispevkov za socialno varnost v blagajne države, ki ima slabo socialno in zdravstveno stanje in ki omogoča dobiček velikim multinacionalkam, je na koncu izstavljeni račun previsok,” so zapisali predlagatelji veta, ki so prepričani, da je javni prevoz tisti, ki ga je treba spodbujati in posodabljati.

Delovanje prek platform je v Sloveniji že v celoti omogočeno obstoječim izvajalcem taksi prevozov, so dodali. Za doseganje izenačevanja obeh načinov izvajanja storitve prevoza po njihovem mnenju zagotovo ni potrebna še dodatna deregulacija obstoječih taksi prevozov, kar bo na trg, ki je že tako podvržen zlorabam, prineslo še večjo negotovost in nered.

V okviru opozarjanja na varnostni vidik se po mnenju delojemalcev ni možno izogniti niti opozorilu v zvezi z varstvom osebnih podatkov, čemur je ministrstvo za infrastrukturo pri pripravi novele po njihovem mnenju posvetilo premalo pozornosti. Kritični so tudi do sistema ocenjevanja, ki so mu podvrženi Uberjevi vozniki. To lahko izredno slabo vpliva na psihofizično zdravje voznikov, opozarjajo.

Delojemalci so med drugim tudi prepričani, da bi morali biti v razpravo o noveli zakona vključeni socialni partnerji.

Source
STA
Back to top button