SlovenijaGospodarstvo

Državni svet za rešitev problematike kreditov v frankih z valutno kapico

Državni svet (DS) je na današnji seji podprl pobudo pristojne komisije za sprejem predloga zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih. Gre za začetek novega poskusa, da bi problematiko uredili sistemsko, tokrat s predlogom uvedbe valutne kapice.

Predlog, ki so ga pripravili v Združenju frank, predpisuje vključitev valutne kapice v pogodbe, ki so bile sklenjene od 28. junija 2004 do 31. decembra 2010, in sicer s sklenitvijo pogodbe o ureditvi razmerij v obliki aneksa ali nove pogodbe, če pogodba o kreditu ni več veljavna. DS je predlog podprl.

Prav tako se je DS danes seznanil s predlogom novele kazenskega zakonika in ga podprl, so zapisali v DS. Kot so navedli, je cilj predlaganih sprememb povečati varnost žrtev spolnega nasilja tako, da se spremeni definicija kaznivih dejanj, ki bodo po novem temeljili na modelu soglasja.

Državni svetniki so podprli tudi predlog novele zakona o ustavnem sodišču. Na podlagi predlaganih sprememb naj bi se pravni interes kot procesni pogoj za obravnavo pobude na ustavnem sodišču zahteval samo ob vložitvi za začetek postopka. Če bi pravni interes pozneje prenehal ali se spremenil, to ne bi vplivalo na procesne predpostavke, ustavno sodišče pa bi odločanje izpeljalo do konca.

DS je naklonjen tudi spremembam zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katerim se želi izboljšati materialni položaj družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Po novem bi se zvišalo delno plačilo za izgubljeni dohodek, ki ga prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar prekine delovno razmerje ali začne delati za krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z boleznijo s seznama hudih bolezni.

DS je na seji obravnaval in podprl še več pobud in vprašanj državnih svetnic in svetnikov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button