Državni proračun v 11 mesecih z 2,63 milijarde evrov primanjkljaja

V državni proračun se je v 11 letošnjih mesecih nateklo nekaj manj kot 8,35 milijarde evrov prihodkov, odhodkov pa je bilo za skoraj 10,98 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je tako dosegel blizu 2,63 milijarde evrov, je objavilo ministrstvo za finance. Javne finance so sicer že vse leto pod vplivi epidemije covida-19.

 

Danes objavljeni podatki o tekočih javnofinančnih gibanjih tako po navedbah finančnega ministrstva odražajo manjšo gospodarsko aktivnost v preteklih mesecih in državne ukrepe za blaženje posledic epidemije covida-19. Samo novembra je sicer primanjkljaj dosegel 199 milijonov evrov.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne (poleg državnega proračuna še blagajni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter proračuni občin), je medtem v 11 mesecih zabeležila malo manj kot 16,89 milijarde evrov prihodkov in nekaj več kot 19,48 milijarde evrov odhodkov. Primanjkljaj je bil pri skoraj 2,60 milijarde evrov.

Source
STA
Back to top button