Državna sekretarka Humar v Argentini obiskala podjetja argentinskih Slovencev

Državna sekretarka v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je med obiskom Argentine srečala s predstavniki Slovensko-argentinske gospodarske zbornice. Prav tako si je ogledala tri podjetja, ki jih vodijo argentinski Slovenci, in obiskala slovenski dom za starejše Rožmanov dom.

Humar si je danes v argentinski prestolnici Buenos Aires ogledala enega od obratov podjetja Interpack, ki sodi v skupino HZ, ki jo je ustanovil pokojni slovenski podjetnik Herman Zupan. Zupan je bil velik finančni podpornik in izjemno dejaven član slovenske skupnosti v Argentini. Njegovo delo in podporo slovenski skupnosti nadaljuje sin Hernan Zupan, prav tako uspešen podjetnik ter tudi častni slovenski konzul v Buenos Airesu, so v sporočilu za javnost pojasnili na vladnem uradu.

Podjetje sodi med vodilne proizvajalce embalaže v Latinski Ameriki ter je največje tovrstno podjetje v Argentini. Med drugim dobavlja velikim mednarodnim skupinam, kot sta McDonald’s in Unilever. Skupina HZ v tovarnah v Argentini, Braziliji in Čilu zaposluje skoraj 2000 ljudi.

Zatem je državna sekretarka obiskala metalurško podjetje Talleres Crovara, ki ga je leta 1959 ustanovil Jože Kržišnik. Podjetje danes vodita že druga in tretja generacija družine Kržišnik, ukvarja pa se z razrezom, prebijanjem in krivljenjem pločevine in jekla. Zaposluje skoraj 40 ljudi.

Humar se je srečala tudi s predstavniki Slovensko-argentinske gospodarske zbornice. Leta 2021 ustanovljena zbornica ima danes več kot 30 članov. Na srečanju so bili člani zbornice, njen predsednik Martin Križ in nekaj vidnejših slovenskih podjetnikov, med njimi Tone Malovrh, lastnik enega večjih trgovskih podjetij Briganti, ki ga je državna sekretarka tudi obiskala.

Državna sekretarka je izrazila podporo in naklonjenost njihovim aktivnostim, potencial tovrstnega povezovanja je namreč izjemno velik in v korist tako slovenski skupnosti kot matični Sloveniji, so zapisali na vladnem uradu.

V nedeljo je v argentinski prestolnici potekal Slovenski dan, največji dogodek slovenske skupnosti v Argentini. Udeležilo se ga je skoraj 700 ljudi. V Argentini po ocenah živi okoli 30.000 Slovencev in njihovih potomcev. Največja koncentracija Slovencev je v mestih Buenos Aires, San Carlos de Bariloche, Mendoza, Parana in Rosario.

Back to top button