AktualnoSlovenijaKultura

Državna sekretarka Fridl Jarčeva: Jurčič je bil eden od najpomembnejših domoljubov in nosilcev narodne kulture

Na domačiji Josipa Jurčiča na Muljavi je nocoj potekala osrednja slovesnost Jurčičevega leta, posvečena 150. obletnici začetka Jurčičevega urednikovanja pri časniku Slovenski narod. Slavnostni nagovor je imela državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc, ki je dejala, da je bil Jurčič eden od najpomembnejših domoljubov in nosilcev narodne kulture.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo je poudarila, da smo Slovenci svojo narodotvorno in državotvorno zavest razvijali že dolgo, preden smo dejansko uresničili željo po lastni državi. “Izpričevali smo jo v svojih literarnih delih in s kulturno-politično dejavnostjo naših izobražencev in umetnikov, med katerimi je Josip Jurčič ena od osrednjih figur,” je dejala.

Jurčič je bil po njenih besedah eden od najpomembnejših slovenskih domoljubov in nosilcev narodne kulture, ki je s svojim delom in predanostjo slovenski književnosti in narodu postavil pomembne mejnike v slovenski zgodovini.

Spomnila je, da se Jurčičeva beseda kljub njegovemu talentu za različne literarne žanre, od prvega slovenskega romana Deseti brat do prve slovenske tragedije Tugomer, ni ustavila zgolj na književnem pragu, ampak se je zavedal, da mora narod, če želi doseči politično moč, najprej duhovno zrasti, doseči torej veličino v svoji izobrazbi in omiki. Prav z namenom, da bi z znanjem in spoznanjem razsvetljeval vse slovensko občestvo, ne glede na pripadnost in stan, je po njenih besedah svojo ustvarjalno silo usmeril v urejanje časnika Slovenski narod, katerega urednik je postal na današnji dan pred 150 leti.

Urednikovanje je po besedah državne sekretarke Jurčič opravljal izjemno odgovorno. “Včasih je moral ves časopis napisati od prve do zadnje strani kar sam in ga poleg tega še lektorirati in korigirati, kar je za današnje razmere kljub vsej digitalni podpori, ki jo imamo, povsem nepredstavljivo. A bil je to čas, ko je ljubezen do naroda premagala osebne interese, ko so slovenski izobraženci dajali prednost slovenskemu jeziku in človeku pred lastnim jazom,” je dejala.

Povedala je še, da nas Jurčič nič manj kot nekoč poziva: Ne cepimo svojih moči, ampak združimo jih; pustimo pričkanje o novih programih. Najlepše fraze so mrtve, če jih ne oživi narodov duh.

Slovesnost zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, ni bila odprta za širšo javnost, jo pa bodo v nedeljo ob 20. uri predvajali na spletni strani in Facebook profilu Občine Ivančna Gorica ter na YouTube kanalu TV Prijetno domače.

Prireditev sta pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Občina Ivančna Gorica, ki vsako leto 29. maja, na dan, ko je Jurčič postal urednik Slovenskega naroda, praznuje tudi občinski praznik.

Kot je za STA dejal župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, je občina k obeležitvi Jurčičevega leta pristopila zelo resno in skozi vse leto pripravlja vrsto prireditev in dogodkov tako na državni kot lokalni ravni, ki bodo sicer prilagojene epidemiološkim razmeram. Izšlo bo tudi kar nekaj knjig, ki jih pripravljajo priznani slovenski pisatelji. “Zdi se nam namreč prav, da Slovenci Jurčiča znova spoznamo kot velikega Slovenca, ki je veliko prispeval, da smo danes to, kar smo,” je dejal. Izrazil je željo, da bi Jurčič Slovence v tem letu povezal, “da postanemo to, kar si je Jurčič želel, to je enoten slovenski narod”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button