Država v zadolžitev v višini 1,75 milijarde evrov

Slovenija je v skladu s ponedeljkovimi napovedmi danes izvedla novo zadolžitev na mednarodnem trgu. Izdala je za 1,5 milijarde evrov 10-letnih obveznic in dopolnila izdajo 30-letnih obveznic za 250 milijonov evrov. Pri 10-letnih obveznicah se je, kot kaže, prvič zadolžila po negativni obrestni meri.

 

Ministrstvo za finance je v ponedeljek sporočilo, da je mandat za organizacijo izdaje dolžniških vrednostnih papirjev podelilo bankam Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank, HSBC in Nova KBM. Zakladnica je načrtovala izdajo nove 10-letne evrske obveznice z zapadlostjo leta 2031 in dodatne izdaje 30-letne obveznice z zapadlostjo leta 2050.

Slovenija se je nazadnje na mednarodnem trgu zadolžila sredi lanskega oktobra. Kot so takrat navedle Finance, je država lani prek izdaj različnih obveznic in dopolnitev obstoječih izdaj zbrala skoraj šest milijard evrov, upoštevajoč izdane zakladne menice pa še nekaj več. Precejšnji del je šel za financiranje ukrepov za blaženje negativnih posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo in prebivalstvo.

Za izvrševanje letošnjega državnega proračuna je potrebna zadolžitev v višini 5,67 milijarde evrov, predvideva program financiranja proračuna, ki ga je sredi decembra lani sprejela vlada. V primeru te zadolžitve bi dolg državnega proračuna narasel na 36,62 milijarde evrov oz. predvidoma 75 odstotkov BDP.

Source
STA
Back to top button