Društvo psihologov ob grožnji z nasiljem na šolah medijem svetuje poročanje v skladu s smernicami

Društvo psihologov Slovenije ob nedavni grožnji z nasiljem na šolah svetuje staršem, da se z otrokom doma mirno pogovorijo o njegovih morebitnih stiskah zaradi tega. Mediji naj medtem o tovrstnih dogodkih poročajo v skladu s psihološkimi smernicami za medijsko poročanje po kriznih dogodkih, so priporočili.

Odgovorno poročanje po njihovih navedbah vnaša občutek večje stabilnosti in strukture ter krepi občutke zaupanja, varnosti in predvidljivosti. “Informacije morajo priti med učence, starše in javnost na primeren način, saj v času, ko je ogroženo morebitno življenje, informacije, posredovane na netakten način, spodbujajo anksioznost, občutke ogroženosti in nemoči ter lahko vodijo v stanje nepotrebne in nekoristne panike,” so posvarili v sporočilu za javnost.

Odrasli so po njihovih besedah prvi odgovorni, da poskrbijo za varen, umirjen in objektiven način komunikacije in samopomiritve. Kot pomembno izpostavljajo, da bi v okviru poročanja in pogovorov v domačem okolju ter širši lokalni skupnosti vse oblike medvrstniškega in drugega nasilja obsodili in označili za nesprejemljive in škodljive.

“Vzdržimo se deljenja občutljivih, nepreverjenih informacij in dezinformacij, napačnih, posplošenih, stereotipiziranih, površnih in neobčutljivih razlag, domnev o vpletenih osebah, saj lahko pri otrocih in mladostnikih vzbudijo stisko in občutek, da jih ne razumemo,” so predlagali.

Pri posredovanju informacij je treba imeti v mislih, da odrasli, še posebej pa otroci in mladostniki, različno zaznavajo in se odzivajo na stresne dogodke. Po njihovem predlogu pokažimo medsebojno razumevanje in spodbujajmo komunikacijo, ki daje prostor za podporo in promovira pomoč v obliki prve psihološke pomoči, če je ta potrebna.

Nekateri otroci in mladostniki v šolah po informaciji o domnevni grožnji s streljanjem poročajo o tesnobi in strahovih, nekateri sploh ne pridejo v šolo, nekateri pa se v šoli zadržujejo v toaletnih prostorih ali v joku kličejo domov zaradi strahu in preverjajo varnost šolskega prostora v pogovorih z učitelji.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je šolam poslalo navodila za pogovor z učenci in dijaki, so spomnili v društvu. Minister Darjo Felda pa se bo v sredo sestal z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

A če težave otrok in mladostnikov prerastejo zmožnosti pomoči znotraj šole, je po predlogu društva smiselno čim prej poiskati ustrezno psihološko pomoč zunaj šole, denimo v psiholoških ambulantah v zdravstvenih domovih, Centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov in Centru za psihološko svetovanje Posvet.

Pomembna spletna vira pomoči za otroke in mladostnike sta portala To sem jaz in Tom telefon, so spomnili.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem se je na enem od slovenskih javno dostopnih medijev pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku tudi v Sloveniji. Policija je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnila, da se jim zdi dogodek malo verjeten, a so slovenske šole vseeno pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdor koli opazil kaj nenavadnega.

V Združenju ravnateljev in pomočnikov ravnateljev so bili do odziva policije kritični, ker naj bi z obveščanjem javnosti nepotrebno stopnjevala razmere. To je učence in starše prestrašilo, so pojasnili. Minister Poklukar pa je v četrtek odredil izredni nadzor nad delom policije v tem primeru.

Back to top button