Društvo gledaliških režiserjev podprlo igralko Mio Skrbinac

V Društvu gledaliških režiserjev so ogorčeni ob razkritju spolnih nadlegovanj ter zlorab na AGRFT. Ostro obsojajo vsako vrsto nadlegovanja ali nasilja in izrekajo podporo Mii Skrbinac, ki se je osebno izpostavila. Na vodstvo AGRFT in Univerze v Ljubljani apelirajo, da pospešijo postopke v zvezi s prispelimi prijavami.

Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga poslali na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Univerzo v Ljubljani ter medijem, so ob razkritju še toliko bolj ogorčeni, ker so v dogajanje (ne)posredno vpleteni njihovi kolegi in sodelavci.

Brez pogumnega javnega razkritja Mie Skrbinac bi po njihovem prepričanju veliko podobnih primerov ostalo neprijavljenih, javnost pa se danes ne bi opredeljevala do tega problema.

V društvu imajo ničelno toleranco do vsakršnega nadlegovanja, ob tem pa menijo, da samo načelna obsodba takih kršitev oziroma izkazovanje podpore žrtvam ni dovolj. Da je potrebna konkretna re/akcija.

Zato najprej odločno apelirajo na vodstvo AGRFT in njene profesorje ter vodstvo univerze, da pospešijo postopke v zvezi s prispelimi prijavami, da podprejo in v najkrajšem možnem času izpeljejo vse potrebne spremembe pravilnikov, statutov in zakonodaje ter da omogočijo transparentno in agilno obravnavo vseh primerov z ustreznimi sankcijami. Pozivajo tudi, naj se aktualne in prihodnje anonimne prijave obravnavajo z vso resnostjo.

Zavzemajo se, da se posamezniku, ki stori prekršek spolnega nadlegovanja, odvzame habilitacija in mu ni več dovoljeno opravljati poklica v instituciji, kjer se je to zgodilo, brez možnosti, da bi še kdaj opravljal delo pedagoga ali predavatelja.

Takega posameznika naj se tudi izloči iz stanovskih zbornic, odborov, društev, združenj ipd., poleg tega je potrebno obstoječo zakonodajo ali pravilnike v primeru, ko tega ne omogočajo, spremeniti.

Ob tem pa izpostavljajo, da samo sprememba pravilnikov in sprejemanje etičnih kodeksov ne bo dovolj. Potrebno bo prevetriti tudi splošno klimo, v kateri se nadlegovanja v akademskem svetu dogajajo. Žrtev se namreč v primeru nadlegovanja, kot opozarjajo na Društvu gledaliških režiserjev, ni primorana soočiti samo z intimno travmo zlorabe, ampak mora nase prevzeti tudi morebitne negativne karierne posledice svoje prijave.

Dogajanje, ki ga je sprožila Mia Skrbinac, tako razumejo kot odločilen trenutek, ko se stvari lahko spremeni.

Hkrati se v Društvu gledaliških režiserjev zavezujejo, da bodo znotraj svojih pristojnosti dosledno uveljavljali ničelno toleranco ob prekršku spolnega nadlegovanja ali nasilja.

Igralka Mia Skrbinac je na Univerzo v Ljubljani vložila prijavo zaradi spolnega nadlegovanja med študijem na AGRFT. Igralca in profesorja igre na akademiji Matjaža Tribušona obtožuje, da je med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih.

Source
sta.si
Back to top button