Društvo Focus vlado poziva k zajezitvi povečanja energetske revščine zaradi epidemije

Društvo Focus je ob podpori devetih drugih organizacij danes na vlado naslovilo poziv, da naj s protikoronskimi ukrepi zajezi povečanje energetske revščine zaradi epidemije covida-19. Med drugim jo pozivajo, da naj v naslednjem protikoronskem zakonu prepove odklop električne energije in plina odjemalcem v času epidemije.

Kot so sporočili iz Društva za sonaraven razvoj Focus, se je med epidemijo povečala poraba energije zaradi “ujetosti doma”. Ob hkratni izgubi vseh ali dela prihodkov se je za številne v Sloveniji povečalo tveganje energetske revščine, so opozorili.

Pri energetski revščini gre za stanje, v katerem si gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno toplega stanovanja in drugih energetskih storitev, kot sta ogrevanje sanitarne vode in razsvetljava, po sprejemljivi ceni.

V društvu se strinjajo, da so dosedanji vladni protikoronski ukrepi deloma ublažili materialne stiske gospodinjstev, vendar pozivajo k dodatnim ukrepom. Poleg prepovedi odklopa elektrike in plina v času epidemije pozivajo k dodelitvi finančne pomoči socialno ogroženim za plačilo povečanih stroškov za energijo v času epidemije v višini najmanj sto evrov, država pa bi morala po njihovem mnenju poplačati tudi dolgove gospodinjstev dobaviteljem energije, če so nastali med epidemijo in če je do dolga prišlo zaradi brezposelnosti odjemalca ali občutnega znižanja njegovih prihodkov v času epidemije.

Vlado pozivajo tudi k zakonski ureditvi prepovedi odklopa energije med 1. oktobrom in 31. marcem, to je v času ogrevalne sezone, podobno kot imajo to po njihovih navedbah urejeno številne druge evropske države.

“Najnovejši podatki Statističnega urada RS kažejo na to, da je bila raba električne energije v gospodinjstvih v prvi polovici leta 2020 večja kot v enakem obdobju leto prej, kar je neposredna posledica epidemije. Podobno kažejo tudi podatki Elektra Maribor. Obenem podatki statističnega urada kažejo, da se je število materialno ogroženih gospodinjstev v letu 2020 povečalo za 8000,” je opozoril Tomislav Tkalec iz Focusa.

Pod poziv so se podpisali še v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij, Zvezi društev upokojencev Slovenije, Umanoteri, Inštitutu za zdravje in okolje, Zvezi potrošnikov Slovenije, Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija ter gibanju Mladi za podnebno pravičnost.

Na neustrezno naslovitev energetske revščine so v Focusu opozorili že decembra. Na ministrstvu za infrastrukturo so takrat napovedali posluh za problematiko in dodatne ukrepe za njeno reševanje.

Source
STA
Back to top button