Dovžan: Janševi tviti ne škodijo ugledu države

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je na današnji seji odbora DZ za zunanjo politiko zagotovil, da tvitanje predsednika vlade Janeza Janše, v katerih komentira poročanje tujih medijev v Sloveniji, ne škodi ugledu države.

Dovžanu je vprašanje o Janševih tvitih zastavila poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Po njenem mnenju početje predsednika vlade škodi ugledu Slovenije, pri čemer je izpostavila njegovo nedavno komentiranje članka v bruseljskem spletnem mediju Politico o stanju v slovenskih medijih.

“To se mu dogaja le nekaj mesecev pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU, kar je zaskrbljujoče, ker imamo občutek, da želi vplivati na medije in pokazati, da ne spoštuje svobode izražanja novinarjev, ter komentira mnenja, s katerimi se ne strinja,” je dejala.

Poslanko je zanimalo, ali je to usmeritev vlade, da bo komentirala vse članke, ki ne bodo v skladu z mnenjem predsednika vlade.

Dovžan ji je odgovoril, da novinarji pišejo o Sloveniji, kar pišejo, da pa zunanje ministrstvo skrbi za ugled Slovenije. “To dogajanje kaže, da medijska svoboda v Sloveniji obstaja in da lahko vsak pove, kar si misli,” je dejal.

Kot je poudaril, znotraj EU in tudi drugih mednarodnih organizacij obstajajo jasni instrumenti in poti, ki omogočajo obravnavo teh vprašanj. Ob tem je zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za ugled Slovenije, ki po njegovih besedah s temi Janševimi potezami ni bil poškodovan.

Poudaril je še, da bodo aktivno branili in pojasnjevali razmere v Sloveniji povsod, kjer bo to potrebno ali bo izpostavljeno kot posebno vprašanje.

Janša je avtorico članka v Politicu z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je ocenila, da slovenski premier z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, obtožil laganja.

Na Twitterju je zapisal, da ji je “bilo naročeno, da ne pove resnice, tako da je navajala večinoma ‘neznane’ vire s skrajne levice in namenoma ni upoštevala virov z imeni in integriteto”. “To je žal Politico – laganje za preživetje,” je še zapisal.

Janšev tvit je naletel na številne odzive. Avtorici članka Lili Bayer in Politicu so v bran stopili številni tuji dopisniki v Bruslju, Evropska komisija in drugi.

Source
STA
Back to top button