AktualnoSlovenija

Dokument o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu še vedno buri duhove

Predsednik republike Borut Pahor je na novinarski konferenci zanikal, da bi bil seznanjen z non-paperjem s predlogi za spremembo meja na Zahodnem Balkanu in izrazil nasprotovanje spreminjanju meja v regiji. LMŠ želi zaradi dokumenta sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Politiki BiH pa so pisali predstavnikom EU.

 

Slovenski portal Necenzurirano je v četrtek objavil neuradni diplomatski dokument, t. i. non-paper, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in je sprožal številne odzive, zlasti v regiji. Dokument med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH in združitvi Kosova in Albanije. Kdo ga je spisal, ni razvidno, mediji v BiH pa so poročali, da ga je slovenski premier Janez Janša dal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Janša je to že zanikal, v Bruslju pa obstoja dokumenta niso potrdili.

Vodilni bošnjaški politiki so kljub temu zaskrbljeni. Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović je v pismu Michelu opozoril, da so zamisli o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu povzročile resno destabilizacijo in vznemirjenost v BiH, saj so v javnosti ustvarile vtis, da si nekateri krogi v EU prizadevajo za ogrožanje ozemeljske celovitosti BiH. V srbski entiteti Republiki srbski namreč “separatistične politične sile” že dlje časa grozijo z odcepitvijo od BiH, navedbe iz non-paperja pa pojasnjujejo kot dokaz o podpori takšnim pobudam znotraj EU.

Predsednik največje bošnjaške stranke v BiH SDA Bakir Izetbegović je podobno pismo naslovil na predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropske ljudske stranke Donalda Tuska. Zapisal je, da ne ve, kdo je avtor in prejemnik non-paperja, da pa je “jasno, da te teze zagovarja del desničarskih in profašističnih strank v Evropi, ki so pod vplivom malignih sil izven Evrope”, in ki predstavljajo nevarnost ne samo za BiH, temveč tudi za celotno EU.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je zatrdil, da hrvaške oblasti takšnega dokumenta niso prejele, ne po uradni niti po neuradni poti.

Tudi predsednik republike Borut Pahor je zatrdil, da pred marčnim obiskom v BiH niti kasneje ni bil seznanjen z non-paperjem. Na novinarski konferenci je zatrdil, da se s premierjem Janšo pred svojim obiskom v Sarajevu 5. marca ni pogovarjal o tem domnevnem dokumentu. Zato njegovih pogovorov v BiH nikakor ni mogoče razumeti kot tipanja terena za zamisli iz dokumenta.

Izpostavil je, da odločno nasprotuje spreminjanju meja v regiji, ker verjame, da tega ni mogoče doseči po mirni poti. Zamisli o dokončnem razpadu nekdanje Jugoslavije in spremembi meja odločno nasprotujem, je poudaril. Poudaril je še, da bi čimprejšnja širitev EU na Zahodni Balkan “zmanjšala pomen naivnih in nevarnih zamisli o spreminjanju meja”.

Konkretnemu odgovoru na vprašanje, kdo naj bi širil tovrstne ideje o spreminjanju meja, se je izognil. Namignil je le, da so se tovrstne ideje okrepile po prvih tovrstnih zamislih med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in nekdanjim kosovskim premierjem Hashimom Thacijem.

Sam je bil sprva morda še naklonjen razmisleku o teh idejah po spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu po mirni poti, nato pa jih je tudi po pogovorih z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem opustil. “Tak proces, četudi začet v dobri veri, se ne bi končal mirno. Preveč je nakopičenih odprtih vprašanj,” je dodal.

Poslanec LMŠ Rudi Medved je v državnem zboru predstavil zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zaradi morebitnega vpliva tega dokumenta na varnostne razmere. Na sejo bi povabili direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, da jim predstavi trenutni varnostni položaj na Zahodnem Balkanu, saj domnevajo, da se ta poslabšuje. Zanima jih tudi ocena varnostne ogroženosti Slovenije v tem primeru. Opozoril je, da premier Janša še vedno ni zanikal vpletenosti v nastanek dokumenta. Priznal je sicer, da je pri tovrstnih dokumentih težko soditi, kaj je verodostojno in kje so nastali, da pa skrb povzroča dejstvo, da se ob poročanju o dokumentu in objavah zemljevida stalno omenja Slovenijo, češ da je imel politični vrh pomembno vlogo pri njegovem nastanku.

Tudi vodja stranke evropskih liberalcev (Alde) Hans van Baalen je danes na Twitterju izrazil “pretresenost Alde ob neodgovornih predlogih za ponovno risanje meja na Zahodnem Balkanu” ter ocenil, da mora Janša prenehati z ločevalnimi politikami. Od vseh koalicijskih partnerk, tudi SMC, pričakujejo, “da se bodo takoj distancirale od teh ločevalnih načrtov”. Janša je v odzivu tvitnil, da so “pretreseni, ker Alde in van Baalen širijo to lažno zgodbo, ki so jo za notranje politične boje v Sloveniji ustvarili njegovi slovenski prijatelji”.

Raziskovalec s Centra za mednarodne odnose na ljubljanski FDV Faris Kočan je za STA ocenil, da ima razkritje non-paperja “potencialno izjemno negativen vpliv” na prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU. Opozoril je tudi, da so “non-paperji v praksi zelo prikladna reč, ker jih – ko gre nekaj hudo narobe, kot je v tem primeru šlo – seveda zanikaš, saj uradnih sledi o njem ni.” A tokrat je, kot opozarja, dokument pricurljal v javnost in postal “politična realnost”, še preden je postal sprejemljiv na politični ravni. Zato je njegov potencial v idejnem smislu pridobil na teži.

Source
STA
Back to top button