AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v potrditev na organe sindikatov in vlado

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes končali pogajanja o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, spremembi plačilnega dneva, stroških prevoza na delo ter regresu za letni dopust. Do dogovora se morajo opredeliti organi sindikatov, vlada pa naj bi ga obravnavala v torek na dopisni seji, so za STA pojasnili na MJU.

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) pričakujejo, da bodo sindikati namero za podpis dogovora sporočili v torek, kar bo v pomoč ministrstvu za finance med drugim za prilagoditve na nov izplačilni dan. Sam podpis dogovora pa je predviden v prihodnjih dneh.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je za STA potrdil, da so na ravni pogajalske skupine sicer dogovor sprejeli, koliko sindikatov ga bo podpisalo, pa ta trenutek ni povsem jasno. Organi sindikatov bodo namreč v prihodnjih dneh o tem še odločali.

V KSJS so sicer potem, ko so zavrnili ultimat vlade izpred tedna dni, po Štrukljevih besedah v glavnem uveljavili svoja pričakovanja. Med drugim je izpostavil, da so dosegli zagotovilo, da se v enem mesecu začnejo pogajanja o vrednotenju plačnih razredov.

Poleg tega pa so po njegovih besedah prvič dosegli, “da je vlada priznala, da spodnji del plačne lestvice v javnem sektorju predstavlja problem, ki ga je treba razrešiti”. Vse več zaposlenih na teh delovnih mestih, tudi z višjimi stopnjami izobrazbe, se namreč “utaplja v minimalni plači”. V sindikatih želijo, da delovna mesta ustrezno razporedijo, in to nameravajo v pogajanjih tudi začeti uveljavljati, je povedal Štrukelj.

Dogovor med vladno stranjo in sindikati se sicer nanaša tudi na regres za letni dopust v višini 1050 evrov, ki naj bi bil izplačan v začetku junija, izboljšave pri nadomestilu za prehrano ter pri prevozu na delo in z dela.

Je pa vlada vztrajala na premiku izplačilnega dne s 5. na 10. v mesecu za zaposlene v državni upravi, sicer z nekaterimi izjemami. A če nobeden od sindikatov zaposlenih v državni upravi tega dogovora ne bo podpisal, bodo tudi v ostalih sindikatih javnega sektorja “toliko etični in kolegialni”, da ga kljub načelnemu soglasju konfederacije po napovedi Štruklja ne bodo podprli niti sami.

Da bi s podpisom takšnega dogovora poslabšali stanje za zaposlene v državni upravi, je za STA ocenil tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

Sicer dogovor po njegovih besedah prinaša odpravo določenih varčevalnih ukrepov na področju stroškov dela in nekaterih drugih prejemkov. “Na žalost pa v ničemer ne rešuje problematike znižanja vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov iz časa zakona za uravnoteženje javnih financ,” je pripomnil.

Prav tako po besedah Počivavška ne vsebuje zavez glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov, kar je bilo za sindikate njihove pogajalske skupine ključno. Tako so z njihovo pogajalsko skupino določene točke dogovora sicer usklajene, dogovor kot celota pa ne, je še povedal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button