AktualnoSlovenija

Dobovšek s pobudo za oceno ustavnosti zakona o RTVS za enako obravnavo strank v volilni kampanji

Predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek je danes na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti oz. zakonitosti zakona o RTVS. Ta v času volilne kampanje stranke pri obravnavi loči na parlamentarne in neparlamentarne, kar pa po mnenju Dobre države ne omogoča enakopravnega sodelovanja na televiziji in je zato neustavno.

“Stranka Dobra država je nastala zaradi nedelujoče pravne države in sistemske korupcije,” je v izjavi novinarjem ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) povedal Dobovšek. Dodal je, da mediji pri tem lahko odigrajo pomembno vlogo.

Spomnil je, da je Dobra država že večkrat predlagala spremembo zakona o medijih oz. predvsem zakona o RTVS, ki je javna televizija. Ta po njegovem mnenju strankam ne omogoča, da enakopravno sodelujejo na televiziji.

Glede na zakonsko enakopravnost vseh kandidatnih list, ki kvalificirano nastopajo na volitvah v DZ, bi moral javni zavod RTVS v času predvolilne kampanje organizirati predstavitev strank brez diskriminacije na podlagi dejstva, ali so parlamentarne ali neparlamentarne, so v Dobri državi navedli v sporočilu za javnost.

Dodali so, da je osnovni namen zakonsko opredeljene volilne kampanje namreč enakopravnost vseh strank v zakonskem obdobju 30 dni ne glede na status, “parlamentarne stranke pa imajo v medijih zaradi svojega statusa zagotovljen nadrejen medijski status (redno pojavljanje v medijih) v celotnem obdobju med posameznimi volitvami v DZ”.

“Osnovni cilj demokratičnega procesa volitev v DZ je enakopravno soočenje stališč vseh, ki izpolnjujejo pogoje v skladu z zakonom o volitvah v DZ, ne pa ločeno soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank,” menijo v Dobri državi. Po njihovem prepričanju namreč status parlamentarnosti ali neparlamentarnosti z vidika nastopanja na volitvah ni pomemben, oz. ne bi smel biti vsebinski razlikovalni dejavnik, ki bi vplival na način predstavitve v medijih, sploh pa ne v javnih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button