Do konca leta na voljo cepivo za 16.575 oseb

V Slovenijo je danes prispelo 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Do konca leta bo tako lahko cepljenih 16.575 oseb, je danes na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Prebivalce je pozvala, naj se za cepljenje odločijo.

 

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je danes v Slovenijo prispelo nekaj pred 4. uro zjutraj. Ob 3.46 je tovor prečkal mejni prehod Karavanke in ob 4.42 v spremstvu policije prispel v Ljubljano. Ob 6. uri so cepivo prevzeli v UKC Ljubljana, ga razložili in pregledali, nato pa poslali na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Prihod prve pošiljke je državna sekretarka označila za zagotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je krojila in še kroji življenje v tem letu. “A še bolj pomembno je cepljenje, torej da se zanj odločimo,” je poudarila.

Cepljenje se začne v nedeljo, najprej bodo na vrsti stanovalci domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

Prvih 9750 odmerkov cepiva bodo še danes pripravili in jih razpeljali po zdravstvenih domovih, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov. Poleg tamkajšnjih oskrbovancev bodo med prvimi cepljeni tudi tisti zdravstveni delavci v domovih, ki delajo neposredno s to najbolj ranljivo populacijo, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je povedala Magajnejeva.

Še pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, tako da bomo do konca leta razpolagali s skupaj 16.575 odmerki cepiva oz. bo cepljenih toliko oseb. Vsaka bo nato morala biti čez tri še enkrat cepljena.

Enako količino odmerkov cepiva potem Slovenija pričakuje vsak teden v naslednjem letu.

Source
STA
Back to top button