AktualnoSlovenija

Dijaki v šolo po modelu C, pouk za osnovnošolce po starem

V ponedeljek se bo pouk za srednješolce začel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki v šoli tedensko izmenjevali, je potrdila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Pouk za osnovnošolce pa se bo nadaljeval po sedanjem modelu, pri čemer bodo morali učenci od šestega razreda ves čas nositi maske. Začenja se tudi cepljenje zaposlenih.

Vlada je namreč v sredo sklenila, da se v ponedeljek v šole vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se do zdaj izobraževali na daljavo. Ni pa bilo še uradno znano, ali se bodo dijaki šolali po modelu C, kot je vladi predlagala svetovalna skupina. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je na današnji vladni novinarski konferenci potrdila, da se bo polovica dijakov en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, pri čemer se bodo vsak teden izmenjali. Za dijake zaključnih letnikov ni sprememb.

Za osnovnošolce pa bo pouk še naprej potekal po modelu B, tako da se bodo učenci kot že doslej šolali v šoli. Novost, ki jo je v sredo sprejela vlada, pa je obvezno nošenje zaščitnih mask tudi v matičnih razredih za vse učence od vključno 6. razreda. Obvezne bodo tudi v srednjih šolah, maske pa bodo morali uporabljati tudi vsi učitelji.

Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje, je pojasnila ministrica in dodala, da enako velja za udeležence izobraževanja odraslih.

V prihodnjem tednu se bo začelo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, in sicer najprej za zaposlene, starejše od 50 let. V veljavi pa ostaja tudi tedenska obveznost testiranja zaposlenih.

Ministrica je še pojasnila, da je epidemiološko stanje v vrtcih in šolah stabilno, sistem pa odziven. Zadnji podatki kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok in 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah pa 90 odstotkov učencev in učiteljev. Delež aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni je odstotek otrok v državi, je še dodala.

Source
STA
Back to top button