AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Dermol predsedniku vlade predstavil stališča glede izzivov Velenja

Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru današnjega vladnega obiska savinjske regije sestal z županom Mestne občine Velenje Petrom Dermolom. Srečanje konkretnih dogovorov ni prineslo, je pa Dermol izrazil zadovoljstvo, da je lahko premierju predstavil stališča lokalne skupnosti glede izzivov Velenja. Janša po srečanju izjav medijem ni dajal.

Je pa predsednik vlade glede srečanja na Twitterju zapisal, da sta se z Dermolom pogovarjala o prestrukturiranju regije in pravičnem prehodu, infrastrukturnih in drugih projektih ter investicijah v Velenju ter širše v regiji.

“Vemo, pred kakšnimi izzivi je Velenje, zato sem vesel, da sem s predsednikom vlade opravil ta razgovor in da smo tudi s strani lokalne skupnosti imeli možnost in priložnost, da smo zavzeli in povedali, kakšna so naša stališča, predvsem v sklopu prestrukturiranja in tudi ostalih infrastrukturnih projektov. In kakšne so tudi zmožnosti tukaj na področju razvoja družbe in kvalitete bivanja,” je po sestanku medijem dejal Dermol.

V pogovoru je glede načrtovanega opuščanja premogovništva in prestrukturiranja regije izpostavil problematiko delovnih mest, letnice izstopa iz premoga in nadomestnega toplotnega vira. Prav tako je izpostavil nacionalni interes glede energetske samooskrbe.

“In ravno v tej točki sem prepoznal, da je s stani predsednika vlade neko razumevanje. Težko danes povemo, kakšna bo ta strategija, kakšna bo letnica, verjamem pa, da bodo naši argumenti v tem obziru tudi prevladali in da bodo vsi ti argumenti tudi upoštevani, ko se bodo sprejemale nadaljnje odločitve,” je dejal Dermol.

Po županovih besedah je bilo glavno sporočilo predsednika vlade njemu to, da se premier zaveda energetske samooskrbe, da je treba iskati nadomestne vire in da je težko čez noč nadomestiti energetski vir, ki zagotavlja prek 30 odstotkov električne energije ter da je to resnično nacionalno vprašanje, ki ga bo treba rešiti. “Če bi imeli dovolj energetskih kapacitet, potem seveda tudi vprašanje izstopa iz premoga ne bi bilo tako zahtevno, kot je,” je dodal Dermol, ki je sestanek označil kot koristen.

“Verjamem, da je takšen sestanek lahko zagotovo koristen, če ne drugače, se vsaj nekaj tistega, kar se tukaj izpostavi, potem tudi upošteva pri državnem načrtovanju posameznih investicij in aktivnosti,” je še dejal Dermol, ki se je o prestrukturiranju regije in o vprašanjih glede energetike že v ponedeljek pogovarjal z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem.

Minister je po pogovorih, ki jih je v okviru vladnega obiska regije že v ponedeljek opravil v Šaleški dolini, dejal, da ministrstvo glede strategije izstopa iz premoga predlaga letnico 2033. To je po njegovih besedah optimalna letnica, ko lahko zagotovijo tudi dovolj finančnih sredstev za prestrukturiranje regije.

Dermol pa je na srečanju z ministrom poudaril, da je za prestrukturiranje regije skladno z načeli pravičnega prehoda potrebno zagotoviti finančna sredstva za sofinanciranje razvojnih projektov v višini 1,1 milijarde evrov, financiranje pravočasno izvedenega nadomestnega daljinskega ogrevanja Šaleške doline in čimprejšnje dokončanje tretje razvojne osi od Šentruperta do meje z Avstrijo.

Prav tako je Dermol poudaril, da morata biti sprejeta zakon o zapiranju Premogovnika Velenje in zakon o prestrukturiranju regije ter da pričakujejo, da bodo pri vsebinski pripravi obeh zakonov lahko kot lokalna skupnost aktivno sodelovali. Na velenjski občini tudi vztrajajo, da je potrebno v nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij dodati zavezo o zagotovitvi 5000 novih primerljivih in stabilnih delovnih mest.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button