Delo: Policija kazensko ovadila štiri osumljene zlorabe pravic v Adrii Airways

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v preiskavi domnevnih nepravilnosti v Adrii Airways prejšnji mesec na specializirano državno tožilstvo vložil kazenske ovadbe zoper štiri osumljene osebe za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. Osumljeni naj bi povzročili za 3,6 milijona evrov premoženjske škode, poroča današnje Delo.

S tem je NPU končal predkazenski postopek v enem delu. V drugem delu pa predkazenski postopek še teče, vendar na policiji zaradi varovanja interesa preiskave več ne razkrivajo. Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik pa medtem še tehta smiselnost vložitve tožb zoper nekdanje vodstvo, kar je odvisno tudi od stroškov in morebitnega povečanja stečajne mase.

Adria Airways je plačevala tudi zavarovalno premijo za odškodninsko odgovornost tedanje uprave, in sicer kar hčerinski družbi nemškega sklada 4K, lastnika Adrie Airways. Vendar te zavarovalne police v Adrii stečajni upravitelj ni našel, še poroča Delo.

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečaj letalskega prevoznika vložilo 30. septembra 2019. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je pred tem dalj časa soočala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Kot so poročali mediji ob hišnih preiskavah lani poleti, naj bi v NPU preiskovali sporne posle nekdanjih nemških lastnikov in sumljiva milijonska nakazila v davne oaze, poslovanje preko Malte in krajo denarja iz trezorja, do katere je prišlo po objavi stečaja.

Source
STA
Back to top button