AktualnoSosednje državeSlovenijaGospodarstvo

Delničarji Fortenova grupe bodo na prihajajoči skupščini glasovali o pomembnih odločitvah v zvezi s prenosom Mercatorja na Fortenova grupo

Na skupščini imetnikov depozitarnih potrdil Fortenova grupe, sklicani za petek, 12. marca 2021, bodo delničarji glasovali o več odločitvah, pomembnih za konsolidacijo poslovanja Foretenova grupe, največjega zasebnega delodajalca na Hrvaškem in v več državah v regiji ter ene največjih zasebnih družb v južni in jugovzhodni Evropi. Ključne odločitve delničarjev se nanašajo na prenos delnic Mercatorjevega poslovnega sistema z Agrokorja na Fortenova grupo, in z njimi bo, če bodo izglasovane, Fortenova grupa prejela soglasje za razširitev obstoječega finančnega dogovora s HPS partnerji  VTB  banko VTB v znesku največ do 390 milijonov evrov, ki bi jih Fortenova grupa posodila Mercatorju za refinanciranje Mercatorjevega dolga do bank.

 

 

Hkrati bodo delničarji odločali o zamenjavi delnic, ki jih ima Sberbank v Mercatorju za deleže v Fortenova grupi. Če bo zamenjava delnic odobrena, bo 18,53 % delnic Mercatorja v lasti Sberbank prenesenih v Fortenova grupo. Ta zamenjava bi hkrati povečala delež Sberbank v lastništvu Fortenova grupe na 44 odstotkov. S sprejetjem in izvajanjem teh sklepov ter po pridobitvi soglasja regulatorja za koncentracijo Mercatorja in Fortenpva grupe na srbskem trgu, bi bili doseženi vsi preostali ključni predpogoji za skorajšnji prenos delnic Poslovnega sistema Mercator na Fortenova grupo.

Delničarji se bodo poleg odločitev povezanih z Mercatorjem, odločali tudi o krepitvi upravnega odbora Fortenova grupe, ki bo, v kolikor bo predlog sprejet in izglasovan, vključeval tri nove neizvršne člane: Romana Goltsova, Daniela Guseva in Damirja Spudića kot strokovnjake z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, ki bi lahko z osebnimi lastnostmi, znanjem in strokovnostjo, pomembno prispevali k doseganju poslovnih ciljev Fortenova grupe. Hkrati bi z izvolitvijo novih članov uprave začel veljati odstop, ki ga je na mesto neizvršnega člana uprave podal Miodrag Borojević.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

„Zahvaljujemo se gospodu Borojeviču za njegov prispevek k delu Upravnega odbora v zadnjih dveh letih in mu želimo uspeh v nadaljevanju poslovne kariere“, je povedal Maksim Poletaev, predsednik upravnega odbora Fortenova grupe. Po sprejetju odločitve o izvolitvi novih članov uprave bi Miodrag Borojević prenehal biti član uprave, hkrati pa bi prenehale tudi njegove obveznosti v organih upravljanja v nekaterih družbah Fortenova grupe.

„Pred nami je zelo pomembna skupščina, saj bodo delničarji glasovali o odločitvah, pomembnih za naše poslovanje, z več vidikov. Najprej bodo s sprejetjem predlaganih odločitev, povezanih z Mercatorjem, izpolnjeni še zadnji elementi poravnave upnikov Agrokorja. Osebno sem še posebej vesel, da bodo s tem formalno zaključene vse obveznosti, ki izhajajo iz poravnave, natanko tri leta po tem, ko sem sprejel izziv vodenja postopka izrednega upravljanja Agrokorja v zapletenih okoliščinah. S sprejetjem in izvajanjem sklepov skupščine se bo lastništvo znotraj skupine utrdilo, z novim financiranjem bomo konsolidirali tudi posojila in s tem dosegli vse predpogoje za konsolidacijo maloprodaje na ravni celotne regije in okrepili svoj položaj v tej dejavnosti. Če bodo delničarji prihodnji petek glasovali o predlaganih odločitvah, verjamem, da bomo prenos delnic Mercatorja zaključili do konca tega meseca“, je povedal Fabris Peruško, član uprave in izvršni direktor Fortenova grupe.

F. G.

Povezani Članki

Back to top button