Del Salonitove proizvodnje bo poganjalo sonce

Na eni od velikih streh anhovskega Salonita so danes predali namenu novo sončno elektrarno. Glede na potrebe družbe se vsa električna energija, ki se proizvede v sončni elektrarni, takoj porabi v proizvodnji. Predvidena letna proizvodnja električne energije je 2120 megavatnih ur, v načrtu pa imajo postavitev še več elektrarn na strehah in na tleh.

 

Anhovska cementarna načrtuje, da bo več kot tretjino elektrike, potrebne za proizvodni proces, do leta 2025 pridobivala iz lastnih obnovljivih virov energije.

Manj kot leto dni po podpisu pogodbe o gradnji med Salonitom Anhovo in Interenergom ter oddaji vloge za vključitev v shemo, s katero država spodbuja zeleni prehod, sončna elektrarna z nazivno močjo 2,23 megavatov na strehi Salonita v Anhovem obratuje.

Postavilo jo je podjetje Interenergo, ki s tem širi investicije v sončne elektrarne po modelu energetskega pogodbeništva. V Salonitu so postavili eno največjih sončnih elektrarn na strehah slovenskih podjetij, zanjo bodo skrbeli in opravljali vzdrževalna dela. Salonit pa si je s podpisom pogodbe zagotovil, da bo lahko 25 let od podjetja Interenergo odkupoval električno energijo po pogodbeni fiksni ceni. O sami vrednosti investicije na današnji otvoritvi niso želeli govoriti.

Predvidena letna proizvodnja električne energije je 2120 megavatnih ur, kar je toliko elektrike, kot jo na letni ravni porabi približno 500 povprečnih gospodinjstev. Izpuste ogljikovega dioksida bodo z njo zmanjšali za 995 ton na leto.

“Ta naložba je konkreten korak k večji samozadostnosti na področju energije, kar je v teh časih za nas zelo pomembno. Za našo državo pa je pomembna samozadostnost na področju strateške gradbene surovine, cementa, ki ga zagotavlja naša cementarna in ob tem upošteva najvišje okoljske standarde,” je na slovesnosti dejal član uprave Salonita Anhovo Dejan Zwitter.

“Vse trenutne okoliščine, kot so višanje cen energentov, dobavna kriza in politike EU, kažejo, da je bila odločitev Salonita Anhovo za prehod na brezogljični vir električne energije strateško modra. Verjamemo, da bo v prihodnje takšnih odločitev podjetij v Slovenji še več,” pa je dejal direktor energetskih storitev Interenerga Mohor Vrhovnik.

Sodelovanje med Interenergom in Salonitom Anhovo še ni zaključeno, saj je v teku gradnja dodatnih 1,5 megavata sončnih elektrarn na strešnih površinah, ki bodo v obratovanje prešle še letos.

Source
STA
Back to top button