Del opozicije ponovno preigrava možnost konstruktivne nezaupnice

Po močnem porazu vlade na nedeljskem referendumu ter še nekaterih odločitvah v DZ del opozicije opozarja na šibkost vlade in preigrava možnosti za njen čim prejšnji odhod. Ponovno je v igri možnost konstruktivne nezaupnice, a so stranke LMŠ, SD, Levica in SAB za zdaj razmeroma previdne. V LMŠ bi šli v vnovičen poskus le s 46 podpisi poslancev.

Večji del opozicije je bil danes kritičen do poteze premierja Janeza Janše, ki je le dan po referendumu, na katerem so volivci odločno zavrnili novelo zakona o vodah, predlagal kandidata za ministra za digitalno preobrazbo. Za vodenje nove vladne službe za digitalno preobrazbo predlaga Marka Borisa Andrijaniča, opozicijski četverček pa ocenjuje, da gre za politično popolnoma neprimeren trenutek.

V sredo bodo LMŠ, Levica, SD in SAB na sicer rednem sestanku razpravljale o nadaljnjih korakih, po pričakovanjih tudi morebitni ponovni vložitvi konstruktivne nezaupnice. Sredi februarja so bile s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem neuspešne.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi novinarjem v DZ spomnil, da se glede razmerja sil v DZ ni še nič zgodilo. “Ko bomo imeli 46 glasov, se bomo lahko pogovarjali drugače. Dokler DeSUS ne pokaže namere, da bi bil opozicija, se težko pogovarjamo,” je pojasnil. Če ne bodo imeli 46 poslanskih podpisov, v ponoven poskus konstruktivne nezaupnice ne bodo šli, saj to po njegovih besedah ne bi imelo nobenega smisla.

Po njegovem mnenju bo glasovanje o Andrijaniču ter ponovno glasovanje o noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je z vetom zahteval DS, priložnost ugotoviti, koliko glasov ima opozicija. “Če bo DeSUS glasoval proti na obeh glasovanjih, bo to možno jemati kot signal za začetek pogovorov. Če bodo spet podprli vse tako kot doslej, sicer s takimi in drugačnimi manevri, pa nima smisla,” je še ugotavljal Šarec.

Na vprašanje, ali bi bil kot predsednik največje opozicijske stranke pripravljen prepustiti vlogo kandidata za novega predsednika vlade komu drugemu, je Šarec odgovoril, da je treba najprej videti, ali imajo za uspeh dovolj glasov. “O drugem koraku je težko govoriti, če še prvi ni narejen,” je še pristavil.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec se danes glede možnosti za ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice ni želel izreči. Napovedal je, da bodo to komentirali v sredo po sestanku.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana se bodo glede na to, da je referendum tako uspel, da se je dvignila civilna družba ter politične stranke v opoziciji, v prihodnjih dneh pogovarjali, kaj je treba storiti, da pride ali do predčasnih volitev ali do zamenjave vlade. Na vprašanje kandidata za novega predsednika vlade pa je odgovoril, da imajo vse štiri stranke predsednike, ki so sposobni voditi vlado.

Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je danes ocenila, da ni smiselno izbirati novega ministra v vladi, ki se ji izteka čas. Poudarila je, da so od vsega začetka v SAB nasprotovali tej vladi, njihovi glasovi pa so bili vedno na razpolago za konstruktivno nezaupnico.

Kot dodatno nezaupnico vladi je izpostavila nedeljski referendum in zahtevo DS za ponovno odločanje o noveli zakona o nalezljivih boleznih. “Prizadevamo si za čim prejšnje predčasne volitve,” je poudarila Kociprova. Če bo na sredinem, sicer rednem sestanku četverice strank tema tudi morebitna nova konstruktivna nezaupnica, bodo v SAB temu prisluhnili in razmislili. Informacije o tem, kdo bi lahko bil kandidat za novega predsednika vlade, Kociprova nima. Po njenih besedah bo pomembno le to, kdo bo lahko dobil dovolj glasov.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič se sredinega sestanka ne bo udeležil. Kot je danes pojasnil, se z opozicijskim četverčkom za zdaj ne nameravajo povezovati.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je že v ponedeljek za Večer ocenil, da lahko dober kandidat za mandatarja dobi tudi podporo poslancev DeSUS. “Če pa ni dobrega kandidata, potem pa boljše, da takemu kandidatu ne dajemo podpore. Potem je v neki fazi boljše, da se gre na predčasne parlamentarne volitve,” je dejal in pri tem ocenil, da so te celo verjetnejša možnost od oblikovanja večine za izvolitev nove vlade. Po njegovih besedah namreč ljudje na referendumu niso glasovali le o zakonu o vodah, ampak je bilo “to sporočilo dano tudi naši vladi in mogoče tudi državnemu zboru”. Napovedal je še, da bodo poslanci DeSUS še naprej podpirali zakone, ki so v korist starejše generacije in so del njihovega programa.

Source
STA
Back to top button