AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Danes podatki o dolgu in primanjkljaju ob koncu leta 2020

Državni statistični urad bo danes objavil podatke o javnofinančnem primanjkljaju in dolgu v lanskem zadnjem četrtletju in v celem letu 2020. Po dveh letih presežkov je znova pričakovati poslabšanje salda v javnih financah, vzrok pa so ukrepi, povezani s preprečevanjem in omejevanjem posledic epidemije covida-19.

Po prvih treh četrtletjih je primanjkljaj države znašal 2,6 milijarde evrov oz. 7,7 odstotka BDP. Po napovedih finančnega ministrstva naj bi se do konca leta povzpel na štiri milijarde evrov oz. 8,6 odstotka BDP.

Leta 2019 so slovenske javne finance ustvarile presežek v višini 0,5 odstotka BDP in leta 2018 v višini 0,7 odstotka BDP. Pred tem so leto 2017 končale izravnane, še prej pa je država beležila javnofinančni primanjkljaj.

Večina poslabšanja javnih financ v letu 2020 izvira iz ukrepov, namenjenih preprečevanju in omejevanju posledic epidemije. A fiskalni svet opozarja, da so lani hitro rasli tudi nekateri izdatki, ki s krizo niso neposredno povezani, kot je denimo rast stroškov dela ter izdatkov za blago in storitve. Poleg tega so nekateri protikoronski ukrepi takšni, da ne naslavljajo posledic krize oz. jih naslavljajo na neustrezen način, tudi s slabšanjem strukturnega položaja javnih financ.

Dolg države je medtem do konca lanskega septembra porasel za pet milijard evrov na 36,7 milijarde evrov oz. 78,5 odstotka BDP. Do konca decembra naj bi se še dodatno zvišal na 82,4 odstotka BDP, so napovedali na finančnem ministrstvu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button